fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAligrudić: Pitanje eventualnog ukidanja doprinosa zahtijeva analizu na svim nivoima

Aligrudić: Pitanje eventualnog ukidanja doprinosa zahtijeva analizu na svim nivoima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vršilac dužnosti direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), Ranko Aligrudić, saopštio je da će, ukoliko se pokrene pitanje eventualne transformacije te institucije i ukidanja doprinosa, to podrazumijevati analizu i raspravu na svim nivoima.

On je u jutarnjem programu Televizije Vijesti, komentarišući najave o mogućem ukidanju doprinosa kojima se puni Fond PIO, rekao da se mora vidjeti šta se želi eventualnom reformom i da li se stvarno želi ići na ukidanje doprinosa.

“Sva ova priča se izvodi na osnovu nedovoljnih pokazatelja”, rekao je Aligrudić i dodao da, ukoliko se predlozi pokažu kao praktični i pragmatični, ne vidi razlog da se ne uđe u tu proceduru.

On je poručio da se državni fond ne smije svoditi na akcionarski fond, te da je penzijsko i invalidsko osiguranje obavezno, Ustavom propisano osiguranje, prenosi portal Vijesti.

Drugo pitanje je, kako je naglasio, da li se želi promijeniti sistem koji počiva na međugeneracijskoj solidarnosti.

“Osjeća se potreba za reformom sistema, ali da li želimo da sistem potpuno preokrenemo – da više nema doprinosa za PIO, nego da se sve finasira iz poreza na dodatu vrijednost (PDV) i drugih prihoda, i da onda nemamo obaveznih doprinosa”, naveo je Aligrudić.

On je saopštio da su izvorni prihodi Fonda jasno definisani, da trenutno iznose 350 do 400 miliona, i da bi, ako bi se išlo na povećane iznose penzija, za izvorne prihode Fonda bilo potrebno 700 do 750 miliona.

“Imate ljudi koji ulažu u obavezni penzijski fond, a onda treba da ulažu u druge fondove i crpe benefite iz tih fondova. To se ne može crpiti nakon dvije, pet ili deset godina, već nakon 15-20 godina ulaganja. To je za nas nemoguća misija, mi neki imamo vrlo malo do penzije. I onda će država morati da preuzme obaveze i garancije za taj fond, a ako ne bude doprinosa, kako će ih preuzeti”, rekao je Aligrudić.

Aligrudić je kazao da traže budžet od 649 miliona EUR za Fond PIO, zbog vanrednih usklađivanja penzija.

On je dodao da je budžet Fonda, na osnovu fiskalne politike Vlade, za narednu godinu limitiran na 600 miliona.

Prema njegovim riječima, Fond će za 30 miliona EUR probiti predviđeni budžet za ovu godinu, koji je bio planiran na 537 miliona, i da će ta sredstva biti opredijeljena rebalansom.

Minimalna penzija će nakon vanrednih usklađivanja iznositi skoro 300 EUR, a Aligrudić objašnjava da time pokušavaju pratiti inflaciju koja, kako je rekao, u svijetu stagnira, “a kod nas ne padaju cijene”.

On je dodao da će prosječna penzija od 426 EUR biti treća po visini u regionu, iza Slovenije i Hrvatske.

Upitan koliko je realno da minimalna penzija bude 450 EUR, Aligrudić je iznio podatak da će sada za isplatu penzija biti potrebno 49 miliona mjesečno, a da bi u tom slučaju ta cifra iznosila 75 miliona, odnosno 900 miliona godišnje.

Aligrudić je naveo da je deficit Fonda za period januar-avgust iznosio 13,1 odsto.

On je podsjetio da je prošle godine iznosio 17,4 odsto, a prije dvije godine 21,7 odsto.

“Podaci su više nego povoljni”, naveo je Aligrudić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...