fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAkcije kotorskog Napretka od sjutra na regulisanom tržištu Montenegroberze

Akcije kotorskog Napretka od sjutra na regulisanom tržištu Montenegroberze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcijama preduzeća Napredak Kotor od sjutra će se trgovati na regulisanom tržištu Montenegroberze.

Iz Montenegroberze je objšnjeno da je Napredak podnio zahtjev za prelazak sa MTP ME tržišta na slobodno, koje je segment regulisanog berzanskog tržišta.

Iz Montenegroberze je saopšteno da je Napredak, koji na tržištu Crne Gore posluje od 1950. godine kao društveno preduzeće, a od 1999. godine kao akcionarsko društvo, okrenuo novu stranicu berzanskog i finansijskog razvoja i korporativnog ponašanja.

“Montenegroberza je donijela odluku u uvrštenju akcija preduzeća Napredak na slobodno tržište, povodom čega je održano potpisivanje ugovora o kotaciji i prezentacija kompanije”, navodi se u saopštenju.

U potpisivanju ugovora o kotaciji, upriličenom u Montenegroberzi, učestvovali su izvršni direktor Napretka, Duško Blečić i izvršna direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić.

Blečić je kazao da je zadovoljan zbog uvrštenja akcija Napretka na slobodno, odnosno regulisano tržište Montenegroberze. On je dodao da akcije Napretka sa MTP ME tražišta, na kojem su se do sada kotirale, prelaze na napredniji tržišni segment, odnosno regulisano berzansko tržište.

“Ovom strateškom odlukom Napredak dodatno pokazuje da je spreman i sposoban da prati i brzo reaguje na sve promjene na tržištu. Dugoročno gledano, kotiranjem na regulisanom tržištu Montenegroberze šalje se poruka investicionoj i sveukupnoj javnosti, da razvoj Napretka adekvatno prati i kotiranje na berzi”, poručio je Blečić.

On je naveo da je siguran da će današnji događaj stvoriti dodatnu vrijednost za dalji razvoj Napretka i jačanje njenog korporativnog identiteta, koji uz dobre poslovne rezultate, predstavlja glavni preduslov daljeg rasta i razvoja.

“Kotacijom na regulisanom tržištu Montenegroberze, Napredak se obavezuje na visok stepen transparentnosti, koji se ogleda u objavljivanju podataka o poslovanju, koji će u svakom trenutku preko sajta Montenegroberze biti dostupni institucijalnim i individualnim investitorima, finansijskoj javnosti, brokerima i medijima. Time se pokazuje visok stepen korporativne kulture, transparentnosti i odgovornosti, a sa druge strane to za investitore predstavlja signal da je riječ o kompaniji koja ispunjava stroge kriterijume i principe tržišta kapitala, definisane pravilima Montenegroberze, što nas dodatno čini zadovoljnijim i ponosnijim”, rekao je Blečić.

Vučinić je, povodom potpisivanja ugovora, kazala da je Napredak kroz ovaj proces pokazao profesionalnu zrelost, odnos menadžmenta prema budućem razvoju kompanije, kao i spremnost na transparentnost i orjentisanost na nove poslovne ciljeve čijem ostvarenju teže.

“Vjerujem da će ovaj potez donijeti brojne dobrobiti kako samoj kompaniji Napredak, tako i njenim akcionarima i potencijalnim investitorima, te doprinositi daljem razvoju crnogorskog tržišta kapitala čiji su glavni nosioci upravo emitenti”, saopštila je Vučinić.

Prema njenim riječima, kompanija je svojim dosadašnjim rezultatima i korporativnom kulturom, te transparentnošću otvorila put da se pridruži timu uspješnih crnogorskih firmi, koje se kotiraju na regulisanom tržištu Montenegroberze, počev od sjutra.

“Važna činjenica koja ovu kompaniju izdvaja, po čemu je, između ostalog, prepoznata, jeste njena dividendna politika. Napredak je jedna od desetak listiranih kompanija, koja dio svog profita isplaćuje u vidu dividende svojim akcionarima”, kazala je Vučinić.

Regulisano tržište Montenegroberze čine berzansko i slobodno tržište.

Trgovanje hartijama koje su raspoređene na berzanskom tržištu obavlja se po kontinuiranoj metodi trgovanja, što znači da dnevne oscilacije cijena hartija mogu kretati u rasponu od +/- deset odsto.

“Trgovanje hartijama koje su raspoređene na slobodnom tržištu obavlja se po kontinuiranoj metodi trgovanja, što znači da dnevne oscilacije cijena hartija mogu kretati u rasponu od +/- 20 odsto”, objasnili su iz Montenegroberze.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...