fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAir Montenegro ostvario profti od 3,8 miliona

Air Montenegro ostvario profti od 3,8 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni avio-prevoznik, Air Montenegro, ostvario je za prvih devet mjeseci profit od 3,8 miliona EUR, što je 5,8 miliona bolji rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Uprkos mnogobrojnim izazovima u avio-saobraćaju i rastu inflacije, Air Montenegro je u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine uspio da ostvari profit od 3,8 miliona EUR, što je za 5,8 miliona bolji rezultat u odnosu na isti prošlogodišnji period, odnosno 3,6 miliona više u odnosu na predviđeni plan za ovu godinu“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je za devet mjeseci prevezla 397,36 hiljada putnika, što je 36 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„Rast je ostvaren na ukupno 4,71 hiljadu letova, što je 1,28 hiljada letova više u odnosu na isti period prošle godine. Na pomenutom broju letova prevezeno je 105,46 hiljada putnika više nego prošle godine. Ljetnja sezona je, u većem dijelu, obavljana sa pet aviona, u odnosu na prošlo ljeto kada su u saobraćaju bila četiri aviona“, objasnili su iz kompanije.

Pomenuti broj letova ostvaren je na 15 destinacija u redovnom saobraćaju i, dodatno, na 16 destinacija prema kojima su obavljene serije čarter letova.

„Prema zvaničnim podacima, Air Montenegro je na prvom mjestu po broju prevezenih putnika sa aerodroma u Crnoj Gori tokom ljetnje sezone ove godine, u odnosu na prethodnu godinu kada je kompanija po istoj statistici zauzimala drugo mjesto“, precizirali su iz kompanije.

Ljetnju sezonu kompanija je započela pokretanjem čarter letova, po prvi put, prema zemljama Baltika, odnodno gradovima Talin, Rigu i Viljnus.

Realizacijom čarter letova prema baltičkim zemljama, kao i prema poljskim gradovima Ržešov i Katovice i Kišinjevu u Moldaviji, prevezeno je ukupno 38,78 hiljada putnika.

„Osim ovih, kompanija je čarter letove sprovodila i prema Tel Avivu, Bratislavi, Jerevanu, Kairu, La Rošelu, La Havru, Kanu i Doleu, Gracu, Beču i Berlinu“, navodi se u saopštenju.

Sezonu je obilježilo i otvaranje dodatnih avio-linija, iz Podgorice ka Bratislavi i Sarajevu, kao i iz Tivta ka Brnu.

Otvaranje ovih linija je doprinijelo ostvarivanju bolje popunjenosti i korišćenju raspoloživih aviona u punom kapacitetu.

„Najviše putnika je tradicionalno prevezeno na linijama ka Beogradu, a zatim ka Istanbulu, Tel Avivu, Ljubljani, Parizu, Cirihu, Pragu, Kišinjevu, Bratislavi i Frankfurtu, koji čine top deset destinacija u smislu broja prevezenih putnika za Air Montenegro“, precizirali su iz kompanije.

Najbolja popunjenost putničke kabine u ovom periodu je zabilježena ka Kišinjevu, zatim Brnu, Katovicama, Pragu, Istanbulu, Ržešovu, Talinu, Tel Avivu, Bratislavi i Viljnusu, koji čine top deset destinacija u smislu takozvanog load faktora.

„Kao nacionalna avio-kompanija, proteklog ljeta Air Montenegro je obavljao i ad hoc čarter letove za reprezentacije i to Fudbalski savez Crne Gore i Fudbalski savez Srbije, kao i sportske ekipe – Košarkaški klub Budućnost i Fudbalski klub Sutjeska“, navodi se u saopštenju.

U cilju zadovoljenja potreba putnika, širenja turističke ponude Crne Gore i doprinosa ostvarivanju sveukupnog ekonomskog rasta države, nacionalni avio-prevoznik će, kako su najavili, nastaviti da povezuje Crnu Goru sa svijetom i širi svoju ponudu kako tokom ljeta, tako i tokom zimske sezone.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije