fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAgencija da ocijeni zakonitost subvencija za struju proizvedenu iz mHE

Agencija da ocijeni zakonitost subvencija za struju proizvedenu iz mHE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija Eko-tim, a uz podršku WWF Adrije, dostavila je Agenciji za zaštitu konkurencije inicijativu radi ocjene da li su subvencije koje plaćaju potrošači za struju proizvedenu iz malih hidroelektrana (mHE) državna pomoć i da li je ona nezakonita.

„Inicijativom se predlaže da Agencija pokrene ispitni postupak i utvrdi sve relevantne činjenice u vezi isplate subvencija, a ukoliko se ocijeni da subvencije predstavljaju nedozvoljenu državnu pomoć, treba naložiti obustavljanje njihove dalje isplate“, navodi se u saopštenju.

U periodu od 2014. godine do kraja prošle godine, ukupno 13 privrednih subjekata, koji su sagradili 25 mHE, dobilo je subvencije za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana. Ukupan iznos isplaćenih subvencija je 16,04 miliona EUR.

U Inicijativi se navodi veći broj odredbi iz zakona o državnoj pomoći i energetici, i ukazuje da je ranije Ministarstvo ekonomije moralo da podnese prijavu Komisiji za kontrolu državne pomoći radi ocjene da li je ta vrsta subvencija državna pomoć.

„Prema Zakonu o kontroli državne pomoći, nezakonita državna pomoć je ona pomoć koja je dodijeljena bez prethodne prijave ili prije odlučivanja Agencije o njenoj usklađenosti sa zakonom, dok neusklađenost postoji kada nijesu ispunjeni zakonski uslovi”, naveli su iz NVO Eko-tim i WWF Adria.

Subvencije se, kako su dodali, isplaćuju proizvođačima električne energije iz mHE, koji su dobili status povlašćenih proizvođača, čime oni ostvaruju konkurentsku prednost na domaćem tržištu električne energije.

Od 2019. godine krajnji kupci plaćaju dio subvencija, za potrošenu električnu energiju preko 300 kilovat sati (kWh), dok dio izdvaja država Crna Gora iz prihoda, koji se ostvari po osnovu akciza na gorivo, za potrošenu električnu energiju do 300 kWh. Akcize su prihod državnog budžeta.

„S obzirom na činjenicu da bi uskoro na računima za struju potrošača moglo da bude čak 39 mHE, koje će imati pravo na subvencije, Agencija bi morala što hitnije da reaguje i preduzme aktivnosti na podnijetu inicijativu, a u cilju zaštite potrošača”, smatraju u NVO Eko-tim i WWF Adria.

Oni su podsjetili da je prva mHE počela da radi sredinom 2014. i te godine su potrošači platili 80 hiljada subvencija, dok je naredne plaćeno 625 hiljada.

„U 2016. i 2017. je plaćeno po 2,3 miliona EUR, 2018. su subvencije bile 3,9 miliona, a 2019. oko 2,8 miliona. U prošloj godini je iznos dostigao blizu četiri miliona”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije