fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAferu Abu Dabi fond dovesti do kraja

Aferu Abu Dabi fond dovesti do kraja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kriminalno-korupcionašku aferu Abu Dabi fond neophodno je sada dovesti do kraja, pri čemu država mora da iskoristi sve mehanizme da bar djelimično nadoknadi štetu koja joj je nanesena, ocijenio je član predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP), Vladislav Bojović.

Bojović, koji je i funkcioner Demokratskog fronta (DF), kazao je da su predstavnici tog saveza, kao i njihove kolege iz doskorašnje opozicije, tu aferu prethodnih godina javno i sistematično razotkrivali, uprkos izostanku reakcije nadležnih organa.

“Aferu je neophodno dovesti do kraja. To podrazumijeva i da bivši ministri poljoprivrede, Petar Ivanović i Milutin Simović, bratanić specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i svi drugi njeni akteri krivično odgovaraju, shodno zakonu i dokazima, kojih je, po svemu što je poznato, sasvim dovoljno. Ali i da odgovara Katnić, krivično i profesionalno, zbog izostanka bilo kakve reakcije tužilaštva tokom prethodnih godina, dok je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS)”, naveo je Bojović u saopštenju.

On smatra da je zbog toga potrebna demontaža tužilaštva i sudstva, koja je naravno izvodljiva ako na svim nivoima nove vlasti postoji čvrsta politička volja, riješenost i odlučnost.

“Uostalom, u tom cilju je parlamentarna većina inicirala izmjene zakona o tužilaštvu i veoma je važno da ih Skupština usvoji, kako bi umjesto Katnića došao tužilac koji će da goni kriminal”, smatra Bojović.

On je kazao da u prilog tome da je neophodna odlučnija i cjelovita demontaža sistema, a pogotovo smjena i procesuiranje onih koji su u različitim institucijama saučesnici, pokrovitelji i zaštitnici organizovanog kriminala u Crnoj Gori, govori i činjenica da kompanija “Vektra Jakić”, koja je dobila milione EUR iz Abu Dabi fonda, prodaje balvane za keš malim prerađivačima.

“Čak i tokom posljednjih sedmica i mjeseci, „Vektra Jakić“, umjesto da prerađuje građu u svojoj fabrici, direktno ili preko drugih svojih kompanija, prodaje balvane za keš malim drvoprerađivačima, grubo kršeći koncesioni ugovor i zakone, pri tom izbjegavajući plaćanje poreza i ostalih obaveza prema državi”, rekao je Bojović.

Prema njegovim riječima, to kriminalno poslovanje sprovodi se tokom poslednjih sedmica i mjeseci, dakle i nakon parlamentarnih izbora, što govori da se vlasnik “Vekre Jakić”, Dragan Brković i oni koji stoje u pozadini ovog kriminalnog projekta i dalje osjećaju relaksirano i zaštićeno u odnosu tužilaštva, Privrednog suda i Poreske uprave.

“Formalni i neformalni vlasnici „Vektre Jakić“ koji su obezbijedili ovoj kompaniji podršku i zaštitu različitih državnih institucija za višestruko nelegalno i štetočinsko poslovanje i dalje osjećaju da im se može da se bogate na račun državnih resursa i građana”, rekao je Bojović.

Privredni sud je, kako je podsjetio, dozvolio „Vektri Jakić“ da nastavi da siječe pljevaljske šume, novih deset hiljada kubika, uprkos odluci Uprave za šume da se toj kompaniji oduzmu koncesije.

“I sada „Vektra Jakić“ zahvaljujući skandaloznoj i kriminalnoj odluci Privrednog suda, a ništa manje i Poreskoj upravi, koristi ovu priliku da nastavi da djeluje kao divlji preprodavac, to jest kao švercer najkvalitetnije građe”, naveo je Bojović.

On je rekao da formalni i neformalni vlasnici te kompanije koji su za mizerni iznos koncesione naknade dobili mogućnost da sijeku pljevaljske šume i dalje uzimaju torbe keša u četiri ili pet puta većem iznosu, ovog puta prodajući trupce malim drvoprerađivačima u kešu, naravno, ne plaćajući obaveze prema državi i opštini Pljevlja.

“Takozvana kompenzacija se koristi kao paravan za trgovinu kešom, dok se novoformirane kompanije koriste kao paravan za nelegalno poslovanje”, dodao je Bojović.

On smatra da i taj slučaj potvrđuje da u svakoj oblasti funkcionisanja državnih institucija i privrede slijedi suočavanje sa mafijom. Neizostavna, kako je dodao, mora biti revizija poslovanja i uvrđivanje odgovornosti svih uključenih aktera u višegodišnjoj pljački države.

“Predložene izmjene zakona o tužilaštvu upravo imaju za cilj da se na ključne pozicije u tužilaštvu postave pošteni tužioci kako bi se zaustavio dalji kriminal i nanošenje štete državi i građanima. U konkrenom slučaju, potrebna su nova pravila – uvođenje čitave oblasti u legalne tokove, a onda i nova strategija i planovi upravljanja šumama koji će se konačno poštovati i dosljedno sprovoditi”, zaključio je Bojović.

Najčitanije