fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAdvokati većinski protiv sporazuma

Advokati većinski protiv sporazuma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokati su se, tokom petodnevne vanredne Skupštine Advokatske komore, većinski izjasnili da su protiv zaključenja sporazuma sa Ministarstvom finansija, što znači da se obustava pružanja pravne pomoći na teritoriji Crne Gore nastavlja, nezvanično saznaju Dnevne novine.

Od 970 advokata upisanih u registar Komore, kako nezvanično saznaju Dnevne novine, elektronskim putem 295 je glasalo za potpisivanje sporazuma, a 385 protiv.

Vanredna skupština Advokatske komore počela je 1. jula, a završila preksinoć, i tokom tih dana advokati su se elektronski izjašnjavali da li su saglasni da Komora zaključi sporazum sa Ministarstvom finansija.

Advokati su 24. maja stupili u štrajk smatrajući da je neustavno da se u odnosu na njihovu profesiju primjenjuje Zakon o fiskalizaciji, imajući u vidu da je advokatura Ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći, a ne usluga.

Od toga dana do 9. juna čekali su sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija. Na tom sastanku usaglasili su se o potrebi pregovaranja radi rješenja problema.

Nekoliko dana nakon pregovora Ministarstvo je Komori uputilo predlog sporazuma. Upravni odbor Advokatske komore, nakon određene komunikacije sa svim advokatima upisanim u registar, vratio je sporazum Ministarstvu finansija uz određene izmjene.

Zvanično saopštenje Advokatske komore povodom predmetnog sporazuma i glasanja advokata o istom očekuje se danas ili sjutra.

Opšta obustava pružanja pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore podrazumijeva zabranu ulaska i boravka u prostorije sudova, tužilaštava, policije i/ili organa uprave, po bilo kojem osnovu.

U uputstvu koje prati odluku Komore navedeno je da se neispunjavanje odluke smatra težom povredom dužnosti advokata što u krajnjem može značiti brisanje iz registra advokata. Za odluku o opštoj obustavi pružanja pravne pomoći advokata glasalo je njih 683, od toga 676 advokata se izjasnilo za, dok je sedam bilo protiv.

‘Tokom obustave rada, advokati mogu podnositi tužbe, žalbe i druga pravna sredstva i akta, kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava klijenta ili zastarom”, navodi se u odluci.

Kasnije je odlučeno da advokati ne mogu pristupati ni kancelarijama notara i javnih izvršitelja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije