fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAdvokati prekidaju štrajk

Advokati prekidaju štrajk

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokatska komora Crne Gore prihvatila je Predlog protokola o izmjenama Zakona o fiskalizaciji na koji je Vlada dostavila komentar, saznaju Vijesti u toj organizaciji.

Prema nezvaničnim informacijama, 417 advokata je glasalo za protokol, dok su 243 advokata bila protiv, a glasanje je formalno danas završeno.

Advokati su tražili izuzeće od fiskalizacije zbog čega štrajkuju od 24. maja, a sa potpisivanjem protokola štrajk bi bio prekinut i u roku od sedam dana formirana zajednička radna grupa koja bi do kraja godine uradila izmjene zakona o fiskalizaciji, prenose Vijesti.

Ključna korekcija Vlade u odgovoru na predlog protokola o saradnji za izmjene zakona o fiskalizaciji je da će pojedinačne radnje koje preduzimaju advokati u pružanju pravne pomoći biti fakturisane na osnovu punomoćja, u skladu sa dogovorom između advokata i klijenta.

Nadležni sud će rješenja o naknadi za službene odbrane donositi na osnovu ispostavljenih troškova i ta rješenja će Sudski savjet nakon isplate dostavljati Upravi prihoda i carina.

Vladi je prihvatljiv predlog advokata da se onemogući poreskim inspektorima da tokom inspekcijskog nadzora kontrolišu spise predmeta advokatske kancelarije, već da imaju uvid isključivo u finansijsko poslovanje, kako se ne bi narušio odnos povjerenja između advokata i klijenta, kao i da poreski inspektor ne može imati ovlašćenja da zabrani rad advokatskoj kancelariji.

Faktura koju izdaju advokati neće morati da sadrži podatke kojim bi se narušio odnos povjerenja advokata i klijenta i kojima bi se narušilo načelo tajnosti postupka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

kruzer

U Luci Kotor tri kruzera sa preko pet hiljada putnika

Kotor, (MINA-BUSINESS) - U kotorskoj luci danas su tri kruzera sa 5,12 hiljada putnika. Prema...