fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAdvokat otkazao učešće u radnoj grupi

Advokat otkazao učešće u radnoj grupi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokat Aleksandar Vojinović nedavno je obavijestio Ministarstvo finansija da otkazuje učešće u radnoj grupi koja je, između ostalog, trebalo da utvrdi dinamiku isplate potraživanja po pravosnažnim presudama bivšim radnicima fabrike “Radoje Dakić” kroz budžet za iduću i 2023. godinu.

On je predložio da, ukoliko grupa bude formirana, umjesto njega izabere drugog advokata ili predstavnika radnika, koji bi doprinio rješavanju ovog dugogodišnjeg problema, piše Pobjeda.

“Na sastanku 22. februara predstavnika Ministarstva finansija i advokata koji zastupaju većinu radnika u stečaju, delegiran sam da kao predstavnik povjerilaca učestvujem u radnoj grupi. Uprkos mom interesovanju nijesam dobio bilo kakvu informaciju, a po mom saznanju od preuzete obaveze Ministarstvo ništa nije preduzimalo, nijesam dobijao nikakav poziv za učešće, a pomenuta radna grupa pretpostavljam da uopšte nije ni formirana”, navodi se u pismu upućenom državnom sekretaru Janku Odoviću.

Iz Ministarstva finansija su kazali da je formiranje grupe u proceduri te da bi uskoro sve trebalo da bude spremno kako bi sa predstavnicima Ministarstva pravde i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore ovaj posao što prije uradili.

Zaštitnica Bojana Ćirović rekla je da su predložili svog predstavnika te da čekaju poziv od Ministarstva.

Nakon februarskog sastanka, advokati su naveli da su iz izlaganja Odovića shvatili da je nesporna obaveza države da u cjelosti izmiri potraživanja radnika od 45 miliona EUR, imajući u vidu usvojene ustavne žalbe i praksu suda u Strazburu. Tada im je rečeno da to nije moguće realizovati u ovoj fiskalnoj godini, te da će formirati spornu radnu grupu.

Tada je advokat Brano Ćupić predložio da država preuzme potraživanja od povjerilaca i, u tom momentu, 150 hiljada kvadrata neprodatog zemljišta navodeći da bi time u cjelosti kompenzovala postojeću obavezu. Na taj način bi, kako je naveo, konačno bio završen i stečaj koji je nad Dakićem otvoren krajem 2016. godine.

U međuvremenu je većina imovine prodata, a od aprila je inkasirano 23 miliona eura, dok je posljednjim pozivom stečajni upravnik Mladen Marković ponudio jednu veću i dvije manje parcele za ukupno 3,95 miliona EUR. Ostala je neprodata i parcela od 8,6 hiljada kvadrata vrijedna 2,45 miliona EUR, koju Marković, kako je naveo u oglasu, neće nuditi dok se ne završi sudski postupak koji se vodi za dio tog zemljišta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije