fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Povećanje penzija će se nastaviti

Abazović: Povećanje penzija će se nastaviti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pomoć, odnosno dodatak na sopstvenu penziju, dobiće 119 hiljada penzionera, najavio je premijer Dritan Abazović i dodao da je to samo jedna od aktivnosti koju Vlada planira i da će povećanje penzija da se nastavi.

Abazović je, na konferenciji za novinare povodom penzijske politike i podrške penzionerima, kazao da se pomoć penzionerima, koju primaju ovih dana, odnosi skoro na petinu stanovništva.

“Očekujemo da jedna slična aktivnost bude realizovana i u prvoj polovini naredne godine”, rekao je Abazović.

On smatra da penzioneri do sada nijesu bili tretirani na pravedan način i da su izostali iz svih naknada i pomoći koje su u prethodnom periodu bile namijenjene drugim kategorijama stanovništva.

“Danas možemo sa ponosom da konstatujemo da 119 hiljada ljudi dobija specijalnu naknadu, odnosno oni sa najmanjim penzijama 200 EUR, oni koji imaju srednje penzije 100 EUR i oni sa najvišim 50 EUR”, precizirao je Abazović i dodao da je u susret praznicima jako dobro da obraduju i tu kategoriju stanovništva.

On je najavio da će se povećanje penzija nastaviti u Crnoj Gori.

“Ukoliko se usvoji budžet za narednu godinu, preko 50 hiljada građana može računati da će 1. februara dobiti znatno uvećanu platu u odnosu na prethodni mjesec”, dodao je Abazović.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, objasnio je da su, ne ulazeći u izborni kontekst, na ovaj način pomogli najugroženiju polulaciju stanovništva sa 17 miliona EUR budžetskih sredstava.

“Na njih se malo ko okretao, a ova Vlada ih je stavila u fokus. Uvećavajući zarade u javnom sektoru, doći će do rasta penzija, koje će biti usklađivane tri puta naredne godine – u januaru, maju i septembru. Penzioneri mogu da računaju na ono što smo obećali, da ćemo ispraviti to što ih je program Evropa sad ruinirao”, poručio je Damjanović.

On je napomenuo da su i za korisnike srazmjerne penzije predvidjeli jednokratnu podršku, od 50 do 100 EUR.

Damjanović je najavio i da će napraviti određene iskorake, kako bi se obezbijedili uslovi da srazmjerne penzije ne budu na nivou koji je ispod minimalne.

On je komentarišući deset razloga za neusvajanje budžeta, koje je iznio bivši ministar finansija, Milojko Spajić, saopštio da su oni, osim što su logički neodrživi, direktno skakanje u stomak istog ministra samom sebi.

“To iz razloga što je jedan dio on trebalo prvi da podrži, a ne da kritikuje, jer smo pokušali da ispravimo brojne stvari koje je on svojom lošom politikom napravio od sistema”, poručio je Damjanović.

On je rekao i da ga ne čudi podudarnost kritika na budžet od Spajića i predsjednika države Mila Đukanovića.

“Kada se to pogleda, vidjeće se da je to dogovorena kritika. To jasno govori da postoje dogovori unaprijed, koje je bivši ministar napravio s predsjednikom države, apropo neke političke perspektive”, naveo je Damjanović i poručio da Spajić ima najmanje deset razloga da se sakrije u mišiju rupu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije