fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Nema ekonomskog napretka bez ekologije

Abazović: Nema ekonomskog napretka bez ekologije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svijetu nema ekonomskog napretka bez ekologije, ekološke efikasnosti i održivog razvoja, ocijenjeno je na sastanku premijera u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a, Čabom Kerešijem.

“Crna Gora se vodi jednim interesom, a to je da poštujemo univerzalna pravila i promovišemo demokratske vrijednosti, što će dovesti i do ekonomskog razvoja”, rekao je Abazović.

Iz Kabineta predsjednika Vlade saopšteno je da je Abazović kazao da Crna Gora daje doprinos u isticanju UN vrijednosti koje se tiču globalnog zagrijavanja i energetske efikasnosti.

„Mi smo jedina država na svijetu koja je Ustavom definisana kao ekološka. Trudimo se da koračamo naprijed i tu su UN partneri i važne međunarodne organizacije da malim državama koje promovišu ove vrijednosti pomognu da budu što bolje”, naveo je Abazović na sastanku na kojem je razgovarano o energetskoj krizi, ratu u Ukrajini i klimatskim promjenama.

On je poručio da Crna Gora želi da poveća vidljivost malih država u oblasti ekologije, navodeći da “zelene” politike mogu zbližiti države, jer se radi o temama koje ne dijele nikog.

Kereši je rekao da je sa crnogorskim premijerom razgovarao o prioritetima UN, posebno o klimatskim promjenama i energetskoj krizi i ključnom partnerstvu između malih država za rješavanje tih izazova.

Razgovarajući o političkoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, Abazović je naveo da Crna Gora baštini veoma dobru regionalnu posvećenost i prijateljske odnose, iskazavši uvjerenje da će svih šest zemalja sjesti za sto i napraviti prvi korak ka pomirenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije