fbpx
0.8 C
Podgorica
February 5, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Imovina vrijedna 200 miliona vraćena državi

Abazović: Imovina vrijedna 200 miliona vraćena državi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Imovina Solane vrijedna najmanje 200 miliona EUR vraćena je državi i stvoreni su preduslovi za proizvodnju soli, saopštio je premijer Dritan Abazović.

“Mislim da smo napravili ogroman iskorak koji bi trebalo da bude dobar temelj za ono što svi želimo, a to je da vratimo Solanu u punom sjaju kako bi proizvodila so i ostala važna ekološka tačka za cijelu Evropu”, rekao je Abazović na otvaranju Međunarodne konferencije za zaštitu Ulcinjske solane.

Abazović je podsjetio da je Savjet za privatizaciju, na čijem se čelu nalazio, donio odluku da 15 miliona kvadrata upiše jedan kroz jedan u vlasništvo države, naglasivši da je to ekvivalent površini Opštine Tivat, za koju je naveo da je dugo lebdila u vakuumu i za koju je postojala namjera da se koruptivnim radnjama oduzme od države.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, naveo da je imovina vrijedna najmanje 200 miliona EUR vraćena državi, čime je ostvaren progres u odnosu na prethodnu konferenciju kada se rješavanje pitanja imovinsko-pravnih odnosa tretiralo kao glavni problem u revitalizaciji ulcinjske Solane.

“Rješenje imovinsko-pravnih odnosa znači da država u jednom trenutku može da pregovara sa Opštinom Ulcinj, Nacionalnim parkovima, nekom renomiranom kompanijom u vezi vraćanja života i proizvodnje na Solani. Bez čistih imovinsko-pravnih odnosa niko relevantan ne želi ući u bilo kakav vid saradnje”, rekao je Abazović.

Abazović se zahvalio svim međunarodnim partnerima koji su bili saradnici svima koji su radili na zaštiti i revitalizaciji Solane i istakao odličnu saradnju sa Ambasadom Njemačke, koja je angažovala eksperta za revitalizaciju Solane i cijelog prostora delte Bojane.

Uz to, Abazović se zahvalio Centru za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Misiji udruženja Dr Martin Schneider-Jacoby (MSJA) i drugim predstavnicima nevladinog sektora na svim aktivnostima na zašititi ulcinjske Solane u prethodnom periodu.

“Riješili smo najsloženije pitanje ali pred nama su brojni izazovi i rješavanje akutnih problema, poput statusa radnika. Mislim da jako brzo možemo da koračamo ka progresu kada je u pitanju Solana“, rekao je Abazović.

On je naveo da je siguran da su svi zajedno na zadatku da vrate život Solani.

„Naša vizija je da ona postane regionalni turistički brend zbog svoje prirode, ptica, flamingosa, ali i da proizvodi izuzetno kvalitetnu morsku so, čime bi joj vratili život. Od toga bi korist imala i Opština Ulcinj, država i građani”, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U utorak isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak će bez napajanja električnom energijom ostati: Kotor - u...