fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović i Bojanić sjutra obilaze gradilište auto-puta

Abazović i Bojanić sjutra obilaze gradilište auto-puta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić obići će sjutra gradilište na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Abazović i Bojanić će, kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika, tokom obilaska razgovarati sa predstavnicima China Road and Bridge Corporation (CRBC), Monteputa, podizvođačima i predstavnicima nadzora.

Planirano je da Abazović i Bojanić daju izjave za medije na petlji Mateševo.

Građevinski radovi na auto-putu trebalo bi da budu završeni do 30. novembra. Za određene segmente, kao što su elektro-mašinski radovi i tetra-sistem, biće potrebno još neko vrijeme.

Kada će građani moći da se voze auto-putem zavisiće od Tehničke komisije koja treba da odobri radove.

Izgradnja prve dionice auto-puta počela je 2015. i najprije je bilo predviđeno da traje četiri godine. CRBC gradi prioritetnu dionicu, dok je kineska Exim banka odobrila kredit za realizaciju tog projekta.

Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je smanjena kamatna stopa za kredit za kod Exim banke.

Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je na taj način ostvarena ušteda od osam miliona EUR na godišnjem nivou.

Oni su dodali da je hedžing aranžmanom spriječen rast duga po osnovu valutne izloženosti prema dolaru, s obzirom na to da je zajam, uzet 2014. godine, ugovoren u dolarima, po kamatnoj stopi od dva odsto. Crna Gora ga sada isplaćuje u eurima, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,88 odsto.

Crna Gora je nedavno Exim banci otplatila prvu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta i, zahvaljujući hedžing aranžmanu, ostvarila uštedu od skoro četiri miliona EUR.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...