fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Do 2028. godine možemo i do dvije milijarde prihoda u turizmu

Abazović: Do 2028. godine možemo i do dvije milijarde prihoda u turizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, uz efikasne odluke i stimulativne politike, do 2028. godine može ostvariti i do dvije milijarde prihoda u turizmu, ocijenio je premijer Dritan Abazović.

On je na predavanju koje je održao danas na Univerzitetu Mediteran, na temu Ekonomija Crne Gore – stanje, pravci razvoja i perspektive, ukazao na potrebu razvoja vjerskog i zdravstvenog turizma te bolju valorizaciju potencijala i kulturnih bogatstava kakva je ikona Filermosa, za koju je, kazao da je potrebno izgraditi poseban objekat na Cetinju.

Abazović je rekao i da postoji potreba snažnije diversifikacije privrede u pravcu daljeg razvoja energetike, proizvodnje hrane i IT sektora koji predstavljaju razvojne šanse i potencijal za nova zapošljavanja i bolji standard građana.

On je govorio i o kapitalnim projektima poput: nastavka autoputa, izgradnje žičare Kotor-Lovćen, puta Plav-Dečani, bulevara Tivat-Jaz i žičarama u Mojkovcu, Kolašinu i Bijelom Polju, koji su u različitim fazama realizacije.

Tokom predavanja osvrnuo se i na projekte modernizacije Termoelektrane Pljevlja, izgradnje cementare, objedinjavanja Luke Bar i bolje valorizacije aerodroma.

“Ko je segmentirao Luku Bar, nije na umu imao interese Crne Gore” kazao je Abazović.

On je rekao da vjeruje da će za nekoliko godina Crna Gora biti zemlja u koju će građani Evropske unije dolaziti da žive i rade.

Abazović je predstavio rezultate rada Vlade i ekonomske parametre koji, kako je naveo, predstavljaju rekorde i imaju tendenciju daljeg rasta.

“Fiskalna disciplina, pravna sigurnost, zdrav biznis ambijent i efikasna državna administracija – to je vizija Crne Gore na pravom putu”, kazao je Abazović.

On je istakao da se mora prekinuti sa “ekonomijom spekulacije” iza koje su se uspješno skrivali tržišni monopolisti.

“Moramo istrajati na ambijentu pravne sigurnosti jer to garantuje više novih – zdravih investicija”, naveo je Abazović.

On je naglasio značaj efikasnosti državne administracije koja mora pojednostaviti procedure i biti osposobljena da donosi odluke da bi omogućila privredi da se razvija. Na taj način bi, kako je ocijenio, Crna Gora do 2030. prestigla pola članica Evropske unije po pitanju ekonomskog razvoja.

Abazović je, u nastavku gostovanja na Univerzitetu, odgovarao na brojna pitanja studenata i profesora, od statusa Instituta “Simo Milošević”, nastavka auto-puta, nelojalne konkurencije, inflacije i rasta zarada.

Abazoviću su dobrodošlicu u ime Univerziteta poželjeli rektor Savo Marković i prorektorka i dekanica Fakulteta za ekonomiju i biznis Marija Janković.

“Ovo je prva posjeta premijera našem Univerzitetu i ujedno najposjećenija tribina ikad na ovoj visokoškolskoj ustanovi”, kazao je Marković.

Predavanju je prisustvovalo oko 150 studenata, profesora i predstavnika medija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije