fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Bližom saradnjom država Zapadnog Balkana do EU

Abazović: Bližom saradnjom država Zapadnog Balkana do EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Samo bliža saradnja država Zapadnog Balkana može dovesti do napretka regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji (EU), saopštio je premijer Dritan Abazović na Samitu lidera Berlinskog procesa.

On je tokom prve sesije, pod nazivom Integracija regiona u jedinstveno tržište i poboljšanje konvergencije sa EU, govorio o važnosti regionalne saradnje i poboljšanju putne infrastrukture.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, pozdravio predstojeće potpisivanje Regionalnog sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija, kao nastavka prethodno potpisanih sporazuma na posljednjem Samitu u Berlinu, što će našim građanima donijeti vrlo opipljive benefite, mogućnosti zapošljavanja i pristup tržištu rada u ostalim državama Zapadnog Balkana.

Abazović je naglasio da je Crna Gora, u cilju bližeg regionalnog povezivanja, pokrenula projekte na poboljšanju putne infrastrukture prema svim susjednim državama, što će doprinijeti većoj međusobnoj mobilnosti, a samim tim i odličnim regionalnim i dobrosusjedskim odnosima.

Komentarišući globalne bezbjednosne izazove, Abazović je ponovio podršku Crne Gore Ukrajini u odbrani protiv ruske agresije.

U geopolitickom kontekstu, on je ponovio osudu Vlade napada Hamasa na Izrael, istovremeno pozivajući na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, poštedu civila u pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći onima kojima je potrebna.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije