fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 78 USD

Cijene nafte iznad 78 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 78 USD, podstaknute prognozama Međunarodne agencije za energiju (IEA) i Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o solidnom rastu potražnje u ovoj godini.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša 31 cent i iznosila je 78,19 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni, od 73,16 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovci su se u četvrtak fokusirali na procjene IEA i OPEC-a o potražnji u ovoj godini.

IEA sada očekuje da će porasti 1,24 miliona barela dnevno, podigavši procjenu za 180 hiljada barela, prema najnovijem mjesečnom izvještaju, ukazujući na očekivani snažniji ekonomski rast i niže cijene u četvrtom tromjesečju.

OPEC je u srijedu objavio da u ovoj godini očekuje rast potražnje od 2,25 miliona barela dnevno, potvrdivši procjenu iz decembra. U narednoj godini trebalo bi da poraste 1,85 miliona barela dnevno.

Izvršni direktor IEA-e Fatih Birol rekao je u srijedu na Reutersovom Globalnom tržišnom forumu da očekuje da će naftna tržišta u ovoj godini biti “stabilna i uravnotežena”, uprkos napetostima na Bliskom istoku, pojačanom snabdijevanju i procjenama o usporavanju potražnje.

Cijene se proteklih dana kreću u uskom rasponu, potvrđujući tumačenja da investitori ne strahuju od napada na tankere u Crvenom moru, rekao je Ehsan Khoman iz MUFG-a.

Od kraja prošle godine jemenski pokret Ansar Allah ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom u Crvenom moru, tražeći prekid izraelskih napada na palestinski Pojas Gaze i dostavu humanitarne pomoći. Sjedinjene Američke Države (SAD) i Britanija odgovorili su napadima na ciljeve u Jemenu, ističući da žele da zaštite plovidbu.

Kriza u Crvenom morau podstakla je brojne kompanije da brodove preusmjere oko Rta Dobre nade, što znači duže putovanje i veće troškove.

Napetost na Bliskom istoku dodatno se zaoštrila nakon što je Pakistan napao separatističke baze u iranskom dijelu Baludžistana, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Vojna akcija Pakistana nadovezala se na iranske napade na pakistansku teritoriju.

Potporu cijenama pružila je i smanjena proizvodnja u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Dakoti, 650 do 700 hiljada barela dnevno, zbog ekstremno niskih temperatura, objavila je vlada.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 78 centi, na 78,38 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...