fbpx
NaslovnicaCovid19Za vakcinaciju se prijavilo 220 djece

Za vakcinaciju se prijavilo 220 djece

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se za vakcinaciju protiv koronavirusa prijavilo 220 djece, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz Instituta su kazali da vakcine mogu da prime djeca iznad 16 godina.

“S obzirom na to da ispitivanja koja su rađena nijesu obuhvatala dječju populaciju, vakcine do sada nijesu preporučene djeci mlađoj od 16 godina”, rekli iz IJZ-a za Dan.

Dodaju da su sada istraživanja upravo usmjerena na proučavanje vakcine kod djece od šest mjeseci do manje od 12 godina.

“Ova ispitivanja kompanija Moderna je započela polovinom marta, dok je Fajzer-Biontek objavila da prvi rezultati ispitivanja na 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godinau Sjedinjenih Američkih Država ukazuju da je vakcina sigurna i efektivna, bez neobičnih nuspojava, a od 25. marta su započeli i testiranje vakcine na djeci od šest mjeseci do 11 godina”, naveli su iz Instituta.

Iz IJZ istakli i da je, osim toga, i kompanija Astra-Zeneka prije izvjesnog vremena najavila ispitivanja svoje vakcine na djeci iz Velike Britanije od šest do 17 godina.

“Rizik od težeg kliničkog oblika bolesti ili čak smrti povezane sa Kovidom-19 kod djece je mali, ali posmatrano iz ugla njihove uloge kao prenosioca bolesti, kao i sticanja kolektivnog imuniteta, vakcinacija djece je izuzetno značajna”, kazali su IJZ-a.

Iz tog razloga, kako su naveli, raduju rezultati za sigurnu i bezbjednu primjenu vakcine kod djece od 12 do 15 godina.

Najčitanije