fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa godinu kažnjeno 15 trgovaca

Za godinu kažnjeno 15 trgovaca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišni inspektori su za godinu kod 15 trgovaca utvrdili nepoštovanja neradne nedjelje i shodno tome izrekli propisane kazne, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Iz UIP-a su kazali da je ukupan iznos izrečenih kazni 13,5 hiljada EUR i sve su naplaćene.

“Od 20. oktobra prošle do 16. oktobra ove godine, tržišni inspektori su u 15 slučajeva utvrdili da trgovci vrše promet robe nedjeljom suprotno članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. U svih 15 slučajeva su zbog počinjenog prekršaja izrekli novčane kazne prekršajnim nalogom i to preduzeću u iznosu od hiljadu EUR i odgovornoj osobi u preduzeću u iznosu od 200 EUR, dok je za preduzetnika izrečena novčana kazna u iznosu od 300 EUR”, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave.

Oni su dodali da su inspektori u svih 15 slučajeva zatvorili prodajne objekte za period u kojem rad nije dozvoljen.

Nadzorom su, kako su saopštili, obuhvaćene trgovine na malo i veliko u svim opštinama.

Najviše kršenja utvrđeno je u Budvi i to u pet slučajeva, gdje je trgovcima izrečeno 5,1 hiljada EUR kazni.

Slijedi Nikšić sa dvije kazne od ukupno 2,4 hiljade EUR, dok je u Podgorici u dva slučaja izrečeno 1,5 hiljada EUR.

Inspektori su u Ulcinju, Danilovgradu i Kotoru za nepoštovanje neradne nedjelje izrekli po jednu kaznu od 1,2 hiljade EUR.

Kazne od po 300 EUR dobile su prodavnice u Beranama, Tuzima i Herceg Novom.

“Najviše kršenja mjera je utvrđeno kod marketa, prodavnica, diskonta pića” precizirali su iz Uprave.

Oni su naglasili da su od početka primjene neradne nedjelje do danas kontinuirano nadzirali poslovanje trgovina.

“Tržišna inspekcija je 20. oktobra prošle do 16. oktobra ove godine kontinuirano obavljala nadzor nad primjenom propisane obaveze iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se propisuje da se trgovina ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika”, podsjetili su iz Uprave.

Na pitanje koliko prodavnica je radilo nedjeljom od pojave koronavirusa u zemlji i uvođenja vanrednih mjera u martu, u Upravi su odgovorili da je utvrđeno šest nepravilnosti.

Iz Uprave su naveli da raspolažu sa 50 tržišnih inspektora, od kojih je trenutno 33 radno radno angažovano.

Razlog odsustva ostalih je, kako su objasnili, izolacija zbog koronavirusa, bolovanje ili odmor.

Iz Ustavnog suda su Dnevnim novinama saopštili da je predmet o ukidanju neradne nedjelje, koja za trgovine na malo i veliko važi od 20. oktobra prošle godine, i dalje pred ustavnim sudijom.

Inicijativu o brisanju te odredbe iz Zakona u unutrašnjoj trgovini najvišoj sudskoj instanci je podnijela Unija poslodavaca (UPCG) prije više od godinu.

“U postupku po inicijativi za ocjenu ustavnosti odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini završen je prethodni postupak u kojem se pribavljaju mišljenja, odnosno odgovori na inicijativu. Predmet je dodijeljen u rad sudiji izvjestiocu i savjetniku, i u radu je”, rekli su u sudu.

Uvođenjem neradne nedjelje, slobodan dan u trgovini dobilo je oko 40 hiljada zaposlenih.

Najčitanije