fbpx
NaslovnicaCrna GoraVeber: Bojkot DF-a donosi izazov i krizu

Veber: Bojkot DF-a donosi izazov i krizu

Podgorica, (MINA) – Odluka Demokratskog fronta (DF) da bojkotuje rad Skupštine donosi izazov i krizu, ocijenio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber.

On je, gostujući u emisiji Fokus, na Televiziji Crne Gore, rekao da Crna Gora ima istoriju bojkota u Skupštini, ali da to nikada nijesu radili poslanici vlasti.

“Ono što je novo jeste da dio vlasti bojkotuje Skupštinu. To je nešto što definitivno donosi izazov i krizu”, smatra Veber.

On je rekao da su poslanici izabrani predstavnici naroda, koji su izabrani sa očekivanjem da će ispunjavati ono što ljudi žele, a za to su, kako je naveo, potrebne većine.

“Projekte možete realizovati samo ako imate većinu, a ako ugrozite tu većinu vlade, naravno da stvarate krizu”, naveo je Veber, prenosi portal RTCG.

Prema njegovim riječima, političari mogu da pronađu rješenja samo ako sjednu zajedno i razgovaraju.

On je kazao da ne vidi prostor za ocjenu da trenutna Vlada nije izabrana u demokratskom procesu.

“Ako me pitate koja je uloga stranih ambasada u tome, ja mogu govoriti iz ugla Njemačke i reći ću da smo mi posvećeni tome da Crnu Goru vidimo kao članicu Evropske unje (EU) i naša uloga je da podržimo Crnu Goru na tom putu”, naveo je Veber.

On je podsjetio i da su izbori od 30. avgusta stvorili kohabitaciju.

Kako je kazao, polazna osnova na putu ka EU treba da bude to što proces integracija podržava preko 70 odsto građana.

“Ako je to polazna postavka, onda već imate početni konsenzus u društvu. Ako političari žele da odgovore na želje građana, onda je jasno da pristupanje EU podržava velika velićina građana i to je jasna smjernica za političare”, naveo je Veber.

On smatra da je sa prve političke Međuvladine konferencije EU sa Crnom Gorom poslat snažan signal posvećenosti integracijama.

“Što se tiče nove metodologije, ona ne postavlja nove ciljeve, ni nova mjerila, već je proces dat kroz politički kontekst, odnosno ulogu država članica. Ja vjerujem da se nude nove prilike”, kazao je Veber.

Fokus je, kako je dodao, sada na privremenim mjerilima za Poglavlja 23 i 24.

“Znači, nema ništa novo, već je samo fokus snažniji na činjenici da je Crna Gora predvodnik ovog procesa i da je otvorila sva poglavlja. U tom kontekstu moramo razumjeti da je fokus na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije, slobodi medija”, kazao je Veber.

On je rekao da nova metodologija omogućava zemljama kandidatima da grupišu različita poglavlja, što je, kako je naveo, manje značajno za Crnu Goru jer je otvorila sva poglavlja.

“Zemljima kandidatima, u slučaju velike ispunjenosti kriterijuma, nudi se mogućnost da već učestvuju u strukturama kojima pristup uglavnom imaju samo zemlje članice”, kazao je Veber i dodao da je to način na koji EU pomaže državama kandidatima.

Prema njegovim riječima, fokus je sada primjena zakona.

Veber je kao primjer naveo nedavno usvojene izmjene Zakona o tužilaštvu.

“Sada je važno kako će se implementirati svi ti propisi. Cilj Vlade je da pravosuđe učini nezavisnim od političkog uticaja, a pravo pitanje je kako će to funkcionisati u praksi”, naveo je Veber.

On je kazao da je dobro imati dobar zakon, ali je još važnije primjenjivati taj zakon na pravi način.

“Sada smo u fazi u kojoj se fokusiramo na primjenu. Bilo koja buduća članica mora imati nezavisno pravosuđe”, poručio je Veber.

Govoreći o medijskoj sceni u Crnoj Gori, rekao je da postoji prostor za napredak.

“Imali smo slučajeve nasilja nad novinarima, imamo veoma polarizovanu situaciju u tom javnom domenu, možda više na društvenim mrežama”, naveo je Veber.

To su, kako je kazao, oblasti u kojima su reforme neophodne.

“Važno je da se to uradi na način da se medijski pejzaž u Crnoj Gori uredi tako da donese veće slobode i bolje ocjene nego što je to bilo u prošlosti”, zaključio je Veber.

Najčitanije