fbpx
NaslovnicaCovid19U fokusu novih mjera noćni klubovi i festivali

U fokusu novih mjera noćni klubovi i festivali

Podgorica, (MINA) – Mjere koje će biti predložene zdravstvenim vlastima odnosiće se na mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi, poput noćnih klubova i festivala, posebno zatvorenog tipa, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je za Radio Crne Gore kazao da se, s obzirom na trenutni broj novooboljelih, ne može sa sigurnošću govoriti o pojavi delta soja u Crnoj Gori.

Galić je naveo da su grupna okupljanja i dalje najveći epidemiološki rizik.

“S obzirom na to da je u jeku turistička sezona i da su stabilni epidemiološki parametri, mi ćemo predložiti mjere koje bi taj nivo zadržale. Grupna okupljanja su najveći rizik”, rekao je Galić.

On je dodao da se prve mjere koje predlažu odnose na mjesta gdje bi se okupljao veći broj ljudi u jednom momentu, kao što su klubovi, festivali, posebno zatvrenog tipa.

Ne želeći da prejudicira kakve će biti mjere koje će sjutra biti saopštene, Galić je rekao da će se fokusirati na problem grupnih okupljanja, naročito u zatvorenim prostorima.

„U ovoj nedjelji za sada imamo najmanji broj hospitalizovanih pacijenata, takođe opada i broj preminulih. Prema ovim indikatorima ne možemo potvrditi ima li delta soja u Crnoj Gori. Kad dobijemo rezultate uzorkovanja, to ćemo i objaviti“, rekao je Galić.

Za sada, kako je naveo, nema potrebe za ograničavanjem ulazaka u Crnu Goru, što ne znači da o tome ne razmišljaju.

“Ali nećemo predložiti takva ograničenja”, poručio je Galić.

On je pojasnio i da turisti u Crnu Goru dolaze uglavnom na kraći period, i da se kreću u društvima u kojima i dolaze, pa su najveći problem građani koji imaju dosta kontakata sa njima.

“Stoga molim turističke radnike da se vakcinišu, jer nam je to jedino dostupno oružje u borbi protiv virusa”, rekao je Galić.

On je epidemiološku situaciju u Crnoj Gori ocijenio povoljnom, shodno evropskim epidemiološkim indikatorima.

“Posljednjih nekoliko dana blago je povećan broj novoregistrovanih slučajeva, i to govori da moramo biti oprezni u narednom periodu. Mi jesmo oprezni, ali to moraju biti i građani”, kazao je Galić.

Porast broja oboljelih, kako je naveo, za sada nije alarmantan, ali da ne bi bio alarmantan, moramo reagovati.

Najveća stopa novozaraženih, shodno broju stanovnika, je u Budvi, i u drugim gradovima u primorskom regionu.

“Mnogo je turista, ali na jučerašnjih 47 novooboljelih bilo je šest turista. Kad govorimo o turistima, testirano ih je 11.055, a registrovano je njih 125. Bilo je hospitalizovanih, među njima na današnji dan četvoro turista”, pojasnio je Galić.

Prema njegovim riječima, ne ohrabruje podatak da čak 85 odsto populacije mlađe od 29 godina nije vakcinisano, zbog čega će kampanju za imunizaciju usmjeriti ka toj kategoriji stanovništva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije