fbpx
NaslovnicaCovid19U deset opština otvorene bašte lokala, zabrana izlaska od 22 sata

U deset opština otvorene bašte lokala, zabrana izlaska od 22 sata

Podgorica, (MINA) – U deset opština u Crnoj Gori od sjutra će biti otvorene bašte ugostiteljskih objekata, a kretanje građana zabranjeno je od 22 do pet sati ujutro, predviđeno je novim epidemiloškim mjerama.

Ministarka zdravlja Jelena Borović Bojović kazala je na konferenciji za novinare da će nove mjere važiti do 9. aprila,

Prema njenim riječima, bašte ugostiteljksih objekata, koji će raditi do 21 sat, biće otvorene u Podgorici, Baru, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Andrijevici, Pljevljima, Beranama, Ulcinju i na Cetinju.

Borovinić Bojović je navela da u baštama za jednim stolom smiju sjedjeti najviše dvije osobe, razmak između stolova mora biti 1,5 metar, a zabrana muzike ostaje na snazi.

Kako je kazala dozvola rada se ne odnosi na one ugostiteljske objekte koji imaju zastakljenu baštu.

Borovinić Bojović je dodala da se od sjutra dozvoljava rad u cjelosti lokalima u Budvi i Tivtu do 21 sat, ali bez muzike.

„Privredni subjekti, umjesto do 20 sati od sjutra će raditi do 21 sat“, dodala je Borovinić Bojović

Tržni centri, kako je rekla, i dalje ostaju zatvoreni, a dosadašnja ograničenja ostaju u Nikšiću i Šavniku zbog ozbiljne epidemiološke situacije.

Borovinić Bojović je napomenula da zabrana mđugradskog saobraćaja ostaje na snazi.

Ona je kazala da je činjenica da je došlo do pada broja novooboljelih na dnevnom nivou i da su to zasigurno rezultati poštovanje epidemioloških mjera.

Borovinić Bojović je, upitana koju će vakcinu primiti zaposleni u medijima, rekla da će novinari i svi zaposleni u medijima biti vakcinisani AstraZeneka vakcinom.

“Vakcinacija će započeti sjutra, a konkretno za novinare vakcinacija će se vršiti u Domu vojske”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je poručila novinarima i svim ostalim građana da je vakcinu koja je došla odobrila Evropska agencija za ljekove i Svjetske zdravstvene organizacije.

Borovinić Bojović na pitanje kada će zdravstvenim radnicima uključenim u borbu protiv koronavirusa biti isplaćena jednokratna naknada od 250 EUR, kazala da će ona biti isplaćena sa martovskom platom.

Ona je kazala da postoje dvije vrste imuniteta koje organizam stiče nakon preležane bolesti, a to su T i B čelijski imunitet.

“Možemo da mjerimo B ćelijski imunitet. Antitijela se otprilike zadržavaju tri mjeseca. Ja nemam antitijela, ali to ne znači da nemam T ćelijski imunitet koji ne može da se mjeri”, pojasnila je Borovinić Bojović.

To, kako je navela, znači da su tri mjeseca za nekoga ko je preležao koronu bezbjedna.

“Takođe može, ako želi, da bude vakcinisan ranije neko ko je preležao koronu”, dodala je Borovinić Bojović.

Odgovarajući na pitanje odakle je Astra Zeneka vakcina koja je stigla u Crnu Goru, Borovinić Bojović je kazala da nije iz istog kontigenta vakcina koje se nalaze u Srbiji.

Ona je kazala da doktorica Doma zdravlja u Nikšiću Ljiljana Adžić još uvijek nije dobila rješenje o razrješenju.

Direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović je kazala da Crna Gora kao zemlja svo vrijeme ima stalno nisku stopu letaliteta.

“Možemo da se pohvalimo i kvalitetom pružene zdravstvene zaštite”, kazala je Radulović.

U KCCG se trenutno liječi 151 pacijent, 137 se nalazi u kovid dijelu, a na ostalim klinikama 14 pacijenata.

“Na neinvazivnoj ventilaciji nalaze se 24 pacijenta, a tri na mehaničkoj ventilaciji”, dodala je Radulović

Ona je kazala da imaju tend pada hospitalizovanih pacijenata.

“Od 14 pacijenata na ostalim klinikama, troje su djeca, svi sa lakom kliničkom slikom, a hospitalizovani su radi predostrožnosti”, navela je Radulović.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Martin Ćalasan kazao je da prosvjetni radnici čine sve što je u njihovoj moći da pomognu učenicima da ostvare maksimalna dostignuća.

On je rekao da će se mala matura održati 13, 14 i 15. aprila.

“Trinaestog aprila polagaće se crnogorski-srpski-bosanski-hrvatski i albanski jezik, 14. aprila matematika i 15. aprila jedan nastavni predmet po izboru učenika”, naveo je Ćalasan.

On je dodao da će 24. aprila biti organizovano polaganje maturskog iz maternjeg jezika za učenike srednjih škola.

“Osmi maj ostaje termin za polaganje testa iz prvog stranog jezika, a 19. maj iz matematike. Ispit iz nastavnog predmeta biće 9. juna. Izdavanje diploma o maturskom i stručnom ispitu obaviće se najkasnije do 21. juna”, rekao je Ćalasan.

On je kazao i da se preko tri hiljade zaposlenih u prosvjeti prijavilo za vakcinaciju.

“Vakcinacija zaposlenih u prosvjeti iz Podgorice obavljaće se u Domu vojske. O terminu će biti obaviješteni telefonski”, rekao je Ćalasan.

U ostalim opštinama vakcinacija će se, kako je kazao, organizovati u objektima gdje se i sada obavlja.

“U petak ćemo napraviti novi prejsek i razmotriti mogućnost da se, u onim opštinama gdje je online nastava, učenici vrate u škole, posebno učenici devetog razreda osnovne škole, odnosno maturanata u srednjim školama”, kazao je Ćalasan.

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Marija Božović je, govoreći o asimptomatskim slučajevima, rekla da oni mogu da prime vakcinu i da to nije kontraindikacija.

“Kada prođe period od 20 dana, vakcina može da se primi. S obzirom na to da je imuni sistem odreagovao, nema potrebe da se odmah vakcinišu, mogu da sačekaju i do šest mjeseci i da se tada vakcinišu”, pojasnila je Božović.

Ona je, kada je riječ o alergijskim reakcijama, kazala da nijedna vakcina ne sadrži antibiotike iz grupe penicilina, tako da to nije kontraindikacija.

Na pitanje kako se vodi evidencija za preminule od kovida, Božović je rekla da Institut, na osnovu dobijenih prijava o smrtnih slučajevima koje dobijaju od zdravstvenih ustanova, to dalje ažurira i predstavlja javnosti.

Božović je pojasnila da ljekari daju dijagnozu o smrti pacijenata, kao i da se dešava da nekada preminuli bude registrovan kao kovid žrtva, a da u trenutku smrti nije pozitivan.

Ona je kazala da se, ukoliko u porodici postoji pozitivan član, drugi članovi ne testiraju ukoliko nemaju simptome.

Najčitanije