fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU avgustu naplaćeno skoro 100 miliona EUR

U avgustu naplaćeno skoro 100 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je u avgustu naplatila bruto iznos od 96,77 miliona EUR, što je pet miliona EUR iznad plana za taj mjesec, izrađenog po rebalansu budžeta zbog pandemije bolesti Covid-19.

Iz PU je saopšteno da je ta naplata deset miliona EUR ili devet odsto ispod ostvarenja iz avgusta prošle godine.

“Posmatrajući strukturu ostvarene naplate, treba istaći da naplata poreza na dobit preduzeća u kontinuitetu bilježi rast, pa je i tokom avgusta nastavljen ovaj trend. Ostvarena je naplata od 4,48 miliona EUR, što je milion EUR odnosno 25 odsto više u odnosu na prošlogodišnji avgust”, navodi se u saopštenju.

Iz PU su kazali da je ta institucija, nakon višemjesečnog perioda u kojem je naplata poreza i doprinosa na lična primanja imala trend pada, tokom avgusta uspjela da ostvari značajan rezultat u naplati te vrste prihoda, posebno zahvaljujući naplati duga od nekih od najvećih poreskih dužnika, ali i zahvaljujući nastavku programa subvencioniranja bruto zarada zaposlenih, te blagom oporavku privrede tokom ljetnje turističke sezone.

“Tako je po osnovu poreza na dohodak građana naplaćeno 16,15 miliona EUR, što je milion EUR ili šest odsto više u odnosu na avgust prošle godine, dok je po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje prihodovano 50,38 miliona EUR, odnosno deset odsto više nego prošle godine”, rekli su iz PU.

S druge strane, s najvećim izazovom u naplati PU se suočava kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), gdje je tokom avgusta zabilježen pad u odnosu na prošlu godinu za 14,5 miliona EUR, što predstavlja direktnu posljedicu ekonomske krize izazvane pandemijom Covid-19, zbog koje ljetnja turistička sezona nije ispunila očekivanja i zbog koje je došlo do drastičnog pada prometa u svim djelatnostima, a naročito ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

“Smanjenje oporezivog prometa i prihoda od PDV-a naročito je vidljivo kod poreskih obveznika koji posluju u primorskoj regiji, i to u Budvi, gdje je došlo do smanjenja od 76 odsto, Herceg Novom i Tivtu 72 odsto, Kotoru 71 odsto, Ulcinju 65 odsto i Baru 62 odsto, što je rezultiralo manjom naplatom PDV-a na primorju u ukupnom iznosu od osam miliona, odnosno 70,5 odsto”, precizirali su iz PU.

PU će, kako su najavili, nastaviti da ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedila kontinuitet naplate i nadoknadila prihode čija naplata je zaostala u drugom i trećem kvartalu ove godine zbog pandemije Covid-19, dajući na taj način doprinos stabilizaciji javnih finansija.

“Očekujemo da će i poreski obveznici pokazati zadovoljavajući stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih obaveza i urednog izmirivanja dospjelih obaveza, uprkos izazovima s kojima se suočavaju”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije