fbpx
NaslovnicaGlavna vijestTras: Podrška Ukrajini, sankcije Rusiji

Tras: Podrška Ukrajini, sankcije Rusiji

Podgorica, (MINA) – Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) podržava Ukrajinu, njen narod i njenu demokratiju i nastaviće da ih pomaže ekonomski, politički i odbrambeno, poručila je britanska ministarka vanjskih poslova Liz Tras dodajući da će UK uvesti snažne sankcije Rusiji.

Prema riječima Tras, ničim izazvana i nelegalna invazija Rusije na Ukrajinu prikazuje režim Vladimira Putina onakvim kakav on zapravo jeste.

“Prevaran, ratoboran i proračunat. Njegov ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, mi je lice u lice rekao da Rusija neće izvršiti invaziju”, kazala je Tras u ličnoma stavu na temu britanskog odgovora na dešavanja u Ukrajini.

Ona je, kako je saopšteno je Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori, navela da je Rusija prethodne sedmice tvrdila da povlače svoje snage.

“Iznova su lagali svijet i sopstveni narod. Ovo nije samo napad na nevini narod Ukrajine, njihov suverenitet i njihovu budućnost. Ovo je takođe napad na bezbjednost i slobodu Evrope”, rekla je Tras.

Prema riječima Tras, UK sa visokim ulozima ulaže najveće napore da okupi međunarodnu podršku za Ukrajinu i da pruži snažan odgovor zajedno sa svojim saveznicima.

Zbog toga je UK, kako je kazala Tras, u prvom planu upućivanje odbrambenog oružja i ekonomske podrške Ukrajini.

“Takođe smo dosljedni u ukazivanju na dezinformacije Rusije i operacija pod lažnom zastavom koje imaju za cilj stvaranje izgovora za invaziju”, dodala je ona.

Tras je navela da je u jučerašnjem razgovoru ambasadoru Rusije jasno stavila do znanja da treba da ga je stid i da je Rusija izgubila i posljednji djelić kredibiliteta kod međunarodne zajednice.

“Uskoro ću započeti rundu diplomatskih aktivnosti na nivou Evrope i Sjedinjenih Država u cilju pokretanja jedinstvenog, presudnog i odlučnog odgovora na ovu agresiju”, kazala je Tras.

Prema njenim riječima, UK je ponosno na to što vodi svojim primjerom.

“Više puta smo upozoravali, zajedno sa našim saveznicima, da bi dalja invazija uzrokovala ogromne posljedice sa ozbiljnim troškovima”, rekla je Tras.

Ona je kazala da zajednički rade kako bi pokazali Moskvi “da mislimo ono što kažemo”.

“Naš paket ekonomskih sankcija bez presedana neće ostaviti nijedan dio Putinovog režima netaknutim. Uvodimo sankcije za više od stotinu kompanija i oligarha koji su u centru ruskog establišmenta. Te sankcije iznose više stotina milijardi funti”, navela je Tras.

Prema njenim riječima, njihove mete se kreću od najveće ruske odbrambene kompanije i njene druge po redu najveće banke do vodećih članova unutrašnjeg kruga Putina.

Tras je ocijenila da će to proizvesti najveći ekonomski trošak koji je Kremlj do sada doživio.

“Zamrznućemo imovinu ruskih banaka u UK i spriječiti ruske kompanije da podižu novac na našim tržištima. Spriječićemo Rusiju da finansira svoj suvereni dug u UK”, navela je Tras.

Ona je kazala da će zatvaranjem glavnih finansijskih linija koje vrijede milijarde funti biti onesposobljen ekonomski razvoj Rusije kratkoročno i dugoročno.

“Takođe ćemo raditi sa našim saveznicima da što više pojačamo pritisak putem mjera kao što su isključivanje Rusije iz upotrebe finansijskog sistema SWIFT”, dodala je ona.

Tras je kazala da će značajno osnažiti trgovinske restrikcije – uključujući najoštrije kontrole izvoza prema Rusiji.

“Kako bismo oslabili njenu industriju elektronske opreme, telekomunikacija i vazduhoplovno-svemirske opreme”, rekla je Tras.

Prema njenim riječima, na taj način degradiraće razvoj ruske vojske u narednim godinama, slabeći potencijalni rast Putinove ratne mašine.

“Takođe ćemo zabraniti kretanje glavnog ruskog avioprevoznika, Aeroflota, unutar našeg vazdušnog prostora”, kazala je ona.

Tras je poručila da će još više sankcionisati ruske elite, uključujući bivšeg zeta predsjednika Putina, Kirila Šamalova, kao i šefove glavnih ruskih dobavljača projektila i proizvođača letjelica.

“Neće biti u mogućnosti da putuju u UK, a sva imovina koja se ovdje nalazi biće zamrznuta. Takođe ćemo sankcionisati režim Bjelorusije zbog njihove kukavičke uloge u pomaganju i podržavanju akcija Rusije”, rekla je Tras.

Ona smatra da Kremlj povlači ruski narod u živi pijesak i pretvara Rusiju u globalnog izopštenika.

“Ovo je trenutak kada treba imati pragmatičan pristup, što znači biti spreman prihvatiti kratkoročnu štetu radi dugoročne dobiti – imajući na umu da će šteta koju će Putin osjetiti biti eskponencijalno veća”, navela je Tras.

Ona je kazala da je njemački kancelar Olaš Šulc prepoznao značaj toga suspendovanjem plinovoda Sjeverni tok 2 (Nord Stream 2), budući da se Evropa kreće u smjeru obustavljanja svoje zavisnosti od snabdijevanja ruskim gasom.

“Imajući u vidu ugroženu budućnost Ukrajine, moramo se ujediniti kako bismo zaustavili agresivne ambicije Putina. On je tvrdoglav u ispunjavanju svog cilja ponovnog stvaranja Velike Rusije sa djelovima Evrope koji su u njegovoj sferi uticaja”, rekla je Tras.

Ona je kazala da zbog toga Putin takođe pokušava da isprovocira druge slobodne demokratije koje se nalaze na obodu Rusije.

“Ovo je jasno stavio do zanja u svojim neutemeljenim napadima ove sedmice, lažno optužujuči naše saveznike iz Istočne Evrope da su krenuli „protiv Rusije“ pridruživanjem NATO savezu – koji je potpuno odbrambena alijansa”, navela je Tras.

Tras je rekla da znaju da je Rusija voljna da gradi invaziju na lažima, i da je stoga predostrožnost od velikog značaja.

“Uspostavili smo novo Vladino informativno tijelo koje je posvećeno opovrgavanju lažnih narativa Kremlja koji su osmišljeni da opravdaju neopravdivo”, navela je ona.

Tras je poručila da UK u ovom odlučujućem momentu, podržavaju Ukrajinu.

“Njen narod i njenu demokratiju i nastavićemo da ih pomažemo ekonomski, politički i odbrambeno”, dodala je ona.

Tras je kazala da je iz prve ruke vidjela njihovu hrabrost i moralnu snagu tokom posjete Kijevu prošle sedmice.

“Oni su rizikovali svoje živote kako bi odabrali slobodu i spremni su da to učine opet. Mi ne možemo – i nećemo – mirovati sve dok ruska ekonomija ne plati cijenu, a Ukrajina povrati svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, zaključila je Tras.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije