fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo prosvjete: Štrajk u prosvjeti mogao bi nanijeti veliku štetu

Ministarstvo prosvjete: Štrajk u prosvjeti mogao bi nanijeti veliku štetu

Podgorica, (MINA) – Prosvjeta je djelatnost čiji bi prekid rada, zbog prirode posla, mogao da nanese štetu velikih razmjera, saopštili su iz resornog Ministarstva povodom najave Sindikata da će školska godina početi štrajkom upozorenja.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je kao razlog organizovanja štrajka naveo stanje u školstvu koje je, kako je ocijenio, alarmantno po svim pitanjima, od finansija, preko školske infrastrukture, do položaja nastavnika u društvu.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je pravo na štrajk zagarantovano Ustavom.

„Zakonom o štrajku predviđeno je da se u određenim djelatnostima od javnog interesa čiji bi prekid rada, zbog prirode posla, mogao da ugrozi živote ljudi, ili nanese štetu velikih razmjera, pravo na štrajk zaposlenih može ostvariti ako se ispune posebni uslovi predviđeni zakonom“, saopšteno je iz tog resora.

Istim zakonom, kako su naveli, regulisano je da prosvjeta predstavlja djelatnost čiji bi prekid rada, zbog prirode posla, mogao da nanese štetu velikih razmjera.

„Iz tog razloga donešena je i Uredba o minimumu procesa rada i jačina njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja“, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Bez pobjednika u Minhenu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajerna i madridskog Reala igrali su večeras u Minhenu neriješeno...