fbpx
18 C
Podgorica
September 26, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestSpajić: Država ne može izgubiti novac zbog hedžinga

Spajić: Država ne može izgubiti novac zbog hedžinga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ne može da izgubi novac zbog hedžing aranžmana koji je potpisan u cilju zaštite od valutnog rizika kod kredita za izgradnju prioritetne dionice auto-puta, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

On je u Skupštini kazao da je intencija tog aranžmana suprotna.

„Dosad smo izgubili 110 miliona EUR time što država nije imala takav aranžman. Uzeli smo dug u dolarima i otkad smo potpisali ugovor država je izgubila 110 miliona EUR, jer se država igrala”, rekao je Spajić.

On je dodao da je ovo trebalo uraditi odmah kada je potpisan ugovor sa Exim bankom.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, tražio je od Spajića da saopšti detalje hedžing aranžmana, jer smatra da se, kada je riječ o toj temi, javnost svjesno i namjerno dovodi u zabludu prikrivanjem važnih informacija.

On tvrdi da Vlada kroz hedžing aranžman nije smanjila kamatnu stopu na kredit za realizaciju prve dionice auto-puta kod Exim banke, jer je dug ostao isti, kao i kamatna stopa.

„Radi se o hedžing aranžmanu po principu unakrsnog valutnog svopa koji znači kupoprodaja dvije valute u različitim vremenskim periodima, što znači da država Crna Gora na dan dospijeća rata za kredit za auto-put bankama koje učestvuju u svop aranžmanu prodaje eure, a od njih kupuje dolare po unaprijed definisanom deviznom kursu“, rekao je Šehović.

On je dodao da je poenta u tome da su banke pristale da učestvuju u svop aranžmanu jer imaju suprotna očekivanja od države.

„To znači da država može da zaradi, ali može i da izgubi. To je moja ključna zamjerka – što aranžman pokušavate da predstavite kao bezrizičan, a nijeste rekli da postoji mogućnost da država bude u gubitku“, saopštio je Šehović.

Spajić je kazao Šehoviću da je pobrkao dva finansijska instrumenta, jer govori o fjučersima, a ne o unakrsnom valutnom svopu.

“Uradili smo svop, jer ova Vlada ne želi da se igra sa novcem građana. Ne možemo da gatamo koji će kurs doalra biti sjutra ili za dvije godine i ne želimo da gubimo novac kao što smo izgubili 110 miliona EUR”, rekao je Spajić.

On je naveo da su uspjeli da zaštite državu od valutnog rizika koji je evidentan, na šta su ukazivale sve međunarodne institucije.

“Imate 818 miliona USD, što je 690 miliona EUR, ali može da bude i milijarda, jer nemate protekciju valutnog rizika. Zato se ta milijarda spominje svuda po medijima, jer nijesmo hedžovali”, saopštio je Spajić.

On je rekao da se banke ne klade protiv njih, ali da su zbog trenutnog stanja tržišta uspjeli da smanje kamatnu stopu sa dva odsto dolarske na 0,8788 odsto eurske kamate.

“Vidite izvještaj Centralne banke (CBCG), gdje je trebalo da uplatimo 31 milion EUR, ali smo uplatili 27 miliona EUR. Kako to ako nam je ostala ista kamatna stopa”, pitao je Spajić.

Prva rata kredita je plaćena 21. jula i, zahvaljujući hedžing aranžmanu, ostvarena je ušteda od skoro četiri miliona EUR.

“Kod kamate je ušteda iznosila 3,83 miliona EUR, a ostatak kod glavnice 0,08 miliona EUR ili 79,28 hiljada EUR. Crna Gora je u EUR uplatila 27,79 miliona po osnovu glavnice i kamata, dok su banke iz hedžing aranžmana državi platile ukupno 37,34 miliona USD za kinesku stranu”, naveo je Spajić.

On je kazao da bi, da nije urađen hedžing, tih 27,79 miliona iznosilo 31,71 miliona EUR. Takođe, samo kamata bi bila 6,9 miliona EUR, a ne 3,06 miliona koliko su platiti. Očekuje se ušteda na godišnjem nivou oko osam miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije