fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPristupanje EU zahtjeva unutrašnju transformaciju države

Pristupanje EU zahtjeva unutrašnju transformaciju države

Podgorica, (MINA) – Pristupanje Evropskoj uniji (EU) zahtjeva proces unutrašnje transformacije zemlje i stalni dijalog i saradnju različitih segmenata države i društva, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Ona je podsjetila na izjavu predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen, koja je, tokom posjete Podgorici, rekla “želimo da pomognemo Crnoj Gori da ostane na pravom putu u procesu pristupanja EU”.

Kada je riječ o političkim kriterijumima pristupanja, izvještaj, kako je kazala Popa, napominje da su nedostatak dijaloga, razne napetosti i nepovjerenje među poilitičkim akterima proizveli česte eskalacije.

“Političke podjele su pogoršane, uključujući i unutar vladajuće većine. Nedostatak konstruktivnog dijaloga svih parlamentanih aktera spriječio je smislen politički dijalog i rezultirao daljom polarizacijom političkog ambijenta”, kazala je Popa.

Ona navodi da je preporuka EU da se Skupština angažuje u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog i bez daljeg odlaganja finalizira imenovanja u pravosuđu koja su na čekanju.

Popa je, govoreći o reformi javne uprave, kazala da je napredak, generalno gledano, ograničen.

“Ostaje zabrinutost u vezi sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, te velikom fluktuacijom kadra, što ugrožava kapacitet Crne Gore da zadrži iskusan kadar kada je riječ o pitanjima vezanim za proces pristupaja EU u mnogim sektorima”, rekla je ona.

Popa je naglasila da napredak na putu pristupanja EU zahtijeva potpuno funkcionalnu javnu upravu.

“Potrebno je, što je više moguće, zadržati tehničku ekspertizu stečenu proteklih godina”, dodala je ona.

Prema riječima Pope, vladavine prava je ključno mjerilo za napredak Crne Gore ka članstvu.

“Izvještaj napominje da nije postignut napredak u oblasti pravosuđa. Sprovođenje ključnih reformi u pravosuđu stagnira”, rekla je ona.

Popa je kazala da to uključuje institucionalne performanse Sudskog i Tužilačkog savjeta.

“Crna Gora mora da prioritetno riješi sva preostala pitanja istaknuta u mišljenjima Venecijanske komisije o Zakonu od državnom tuđžilaštvu”, rekla je ona.

Deblokiranje situacije u pravosuđu, prema riječima Pope, ključno je za bilo kakav napredak u ispunjavanju privremenih mjerila poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

“Štaviše, nezavisnost i profesionalizam pravosuđa treba ojačati”, dodala je Popa.

Ona je podsjetila da su u izvještaju uočeni pomaci u borbi protiv korupcije, kao i da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokazala proaktivniji pristup pod novim rukovodstvom.

“Uprkos ovom pozitivnom trendu, izazovi vezani za nezavisnost ASK, određivanje prioriteta, selektivni pristup i kvalitet njenih odluka ostaju, i zahtijevaju konkretne napore”, navela je Popa.

Ona je podsjetila da je ukazanost na prisutnost korupcije u mnogim područjima.

“Ostvaren je određeni napredak u oblasti osnovnih prava u ispunjavanju obaveza međunarodnih instrumenata i regulative o ljudskim pravima”, rekla je Popa.

Ona je navela da je potrebno uložiti dodatne napore na jačanju zakonodavnog okvira i okvira za sprovođenje javnih politika, kako bi se zaštitila prava žrtava kršenja ljudskih prava.

“To se posebno odnosi na djecu, žene, manjine, uključujući Rome i Egipćane, kao i osobe sa invaliditetom”, dodala je Popa.

Ona je podsjetila da je u dokumentu zabilježen, kako je kazala, određeni, iako ograničen napredak u oblasti slobode izražavanja.

“Sve u svemu, potrebno je više napora u borbi protiv dezinformacija, onlajn uznemiravanja i govora mržnje”, navela je Popa.

Ona je podsjetila na ocjenu da je medijska scena i dalje jako polarizovana, često obilježena politički pristrasnim i neuzravnotežnenim izvještavanjem, ali i učešćem stranih medija iz regiona.

“Prelazeći na oblast pravde, slobode i bezbjednosti, Crna Gora je ostvarila nekoliko uspjeha. Međutim, još uvijek mora riješiti neke temeljne i sistemske nedostatke u sistemu krivičnog pravosuđa, uključujući i način na koji se slučajevi organizovanog kriminala rješavaju na sudovima”, navela je Popa.

Ona je dodala da kapaciteti za rješavanje pitanja šverca duvana i pranja novca još nijesu na očekivanom nivou.

“Kada je riječ o implementaciji pravne tekovine EU, u većini oblasti Crna Gora je postigla dobar napredak”, dodala je Popa.

Ona je najavila da će sjutra službeno predati izvještaj državnim zvaničnicima.

“Pristupanje zahtijeva proces unutrašnje transformacije svake zemlje, kao i stalni dijalog i saradnju različitih segmenata države i društva”, rekla je Popa.

Postizanje konačnog cilja, kako je dodala, mora da uključi sve segmente.

“EU je još jednom ponovila svoju podršku pristupnom putu Zapadnog Balkana, najskorije na samitu EU – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja”, poručila je Popa.

Ona je rekla da EU jeste i nastaviće da bude glavni donator, trgovinski partner i investitor u Crnoj Gori.

“Od izbijanja pandemije EU kontinuirano pokazuje solidarnost sa Crnom Gorom. Obezbijedili smo preko 115 miliona EUR U bespovratnim sredstvuma i povoljnim kreditima, pomažući u zaštiti medicinskih radnika, poboljšanju javne zdravstvene zaštite i očuvanju hiljada radnih mjesta”, dodala je ona.

U dugoročnijom perspektivi, Popa je kazala da EU mobilizuje ulaganja vrijedna 30 milijardi EUR u okviru svog ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

“U prvoj fazi plana, Komisja planira da podrži strateške infrastrukturne projekte u Crnoj Gori , uključujući saobraćaj i upravljanje otpadom”, rekla je Popa.

Upitana da prokomentariše ocjene iz izvještaja da neka od ministarstava nijesu pokazala dovoljno posvećenosti i konstruktivnog angažmana u procesu pristupanja Uniji i da li bi to znači da bi trebalo doći do rekonstrukcije u smislu da se poveća broj ministarstva, Popa je kazala da EU ništa ne preporučuje Vladi kada su u pitanju interne politike.

Ona je poručila da država mora da pronađe najbolje izbore za sebe.

“Na samom početku smo kazali da je važno da se Crna Gora osloni na već postojeću ekspertizu. Potrebne su godine da bi se shvatio ovaj kompleksni proces. Bilo je sektora gdje su stvari išle dobro, a i onih gdje nijesu“, kazala je Popa.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić kazala je da je važno je da u izvještaju EK nema ocjene nazadovanja.

„Najvažnije je da u većini oblasti imamo konsolidovanu spremnost, da su jasni naši zadaci i definisani završnim mjerilima. Imamo obavezu da zaista fokusirano radimo na ključnim identifikovanim elementima“, navela je Kordić.

Ona je istakla da je sveobuhvatan dijalog u Crnoj Gori najpotrebniji, dijalog cijelog crnogorskog društva, svih aktera koji će dovesti do željene strateške vizije države – članstvo u EU.

„Za Crnu Goru ovo je pitanje ne samo geopotičkog izbora, nego i jasnog strateškog opredjeljenja, da zaista damo sve od sebe da postanemo prva sljedeća članica EU“, poručila je Kordić.

Kako je navela, u ključnim nalazima dobili su potvrdu da su na dobrom putu u smislu planiranja i implementacije obaveza koja je Vlada preuzela.

„Bitna poruka svima nama je da u ovom procesu, koji je zajednički projekat cijelog crnogorskog društva, učestvuju sve tri grane vlasti“, navela je Kordić.

Ona je kazala da je značajno unaprijeđena transparentnost Skupštine, ali da je suštinska poruka potreba za političkim dijalogom, koji mora da ima novi nivo kvaliteta.

„Što se tiče koncepta izvještaja, nama su svi nalazi poznati i nijesu iznenađnje. Reforma vladavine prava ostaje u srcu ovog procesa, ono čemu Crna Gora teži jeste da se broj preostalih zadataka i kriterijuma drastično smanji“, rekla je Kordić.

Ona je dodala da je izvještaj set smjernica, preporuka, koje su već prepoznati strateškim dokumentima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...