fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPrinudno naplatili 3,18 miliona EUR

Prinudno naplatili 3,18 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je u petak blokadom žiro-računa Montenegro Airlinesa (MA) naplatila 3,18 miliona EUR, kojim su pokrivene poreske obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih radnika za 11 mjeseci, od novembra 2016. do septembra 2017. godine.

Iz PU je saopšteno da je po osnovu predmetne blokade ostao za sada nenaplaćen iznos od 12,08 miliona EUR.

“Treba naglasiti da će se preduzetom mjerom dati doprinos zaštiti prava radnika, imajući u vidu da se naplaćenim sredstvima pokrivaju obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade istih, odnosno štite njihova prava iz radnog odnosa, što ne bi bio slučaj da su sredstva sa računa blokirali drugi povjerioci ove kompanije”, navodi se u saopštenju.

Radi potpune informisanosti javnosti, treba navesti da je Poreska uprava, uprkos činjenici da se radi o preduzeću koje je u većinskom vlasništvu države i koje je od velikog značaja za Crnu Goru, ulagala maksimalne napore da zaustavi trend rasta njegovog poreskog duga, te da u granicama mogućnosti zbog poteškoća u poslovanju s kojima se kompanija suočavala, naplati što veći dio dospjelih poreskih potraživanja.

“Tako je u periodu od 1. januara 2016. godine do 28. decembra od ove kompanije naplaćen iznos od 17,82 miliona EUR, od čega se 17,35 miliona EUR odnosi na obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih radnika, i to za period od druge polovine 2012. godine do septembra 2017. godine, dok se 467,07 hiljada EUR odnosi na obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost, a 5,38 hiljada EUR na ostale poreske obaveze”, rekli su iz PU.

Iz PU su naveli da je ta institucija nakon najave ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića od 24. decembra o planiranom gašenju nacionalne avio-kompanije, kao i saopštenja menadžmenta kompanije o obustavi saobraćanja, nakon razmjene informacija sa Ministarstvom finansija, u petak, u cilju obezbjeđenja dospjelih a neizmirenih potraživanja, preduzela mjeru prinudne naplate blokadom žiro-računa tog obveznika, i to na ukupan iznos dospjelih potraživanja od 15,26 miliona EUR.

Najčitanije