fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPovećanje minimalne zarade od trećeg kvartala

Povećanje minimalne zarade od trećeg kvartala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalni savjet bi na narednoj sjednici, zakazanoj za početak marta, trebalo da razmatra amandmane na odluku o povećanju minimalne zarade, u cilju pomjeranja roka za realizaciju tog rasta, saopštila je državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović.

“Očekujemo da na narednoj sjednici Savjeta, zakazanoj za početak marta, ponovo bude rasprave na temu minimalne zarade. Očekujem neke amandmane i da se taj rok, koji je sada fiksiran na 1. jul, pomjeri. Ali ono što je dogovoreno je da to bude u trećem kvartalu”, rekla je Lipovina Božović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Ona je podsjetila da je Socijalni savjet podražo odluku o povećanju minimalne zarade na 250 EUR, a povećanje je bilo planirano od 1. jula, prenosi portal RTCG.

Lipovina Božović je kazala da je stav socijalnih partnera da je utvrđivanje iznosa minimalne zarade nešto što zahtijeva socijlani dijalog i što mora proći njihove konsulticije. Vlada, kako je dodala, utvrđuje iznos minimalne zarade na predlog Socijalnog savjeta.

Ona je saopštila da je zadovoljna što su imenovani novi članovi Socijalnog savjeta.

“Prvi put se u Socijalnom savjetu nalaze dva ministra i državna sekretara. Uz prisustvo premijera i predsjednika Skupštine se želila poslati poruka o tome koliko je važan socijalni dijalog”, rekla je Lipovina Božović.

Ona je podsjetila da sadašnji iznos minimalne zarade od 222 EUR čini trećinu potrošačke korpe.

“Učešće minimale zarade u troškovima života je oko 35 odsto. Zabrinjava podatak da nekoliko desetima hiljada ljudi prima taj iznos”, navela je Lipovina Božović.

Ona, ipak, smatra da treba voditi računa o mogućnostima.

“Ni poslodavci, ni sindikati, ni Vlada nijesu bili u dilemi da li taj iznos treba da se poveća. Ono čemu teba raspravljati je koji je to iznos koji je održiv. Treba voditi računa da odluke koje donosimo budu dugoročne i održive. Voljeli bismo da taj iznos bude 400 EUR, ali je jasno da to u ovom trenutku nije moguće”, saopštila je Lipovina Božović.

Ono je dodala da je stav svih da iznos minimalne zarade ne treba da bude ispod 250 EUR, kao i da se u budućnosti, prateći tok ekonomske situacije, razmišlja i razgovara o tome kojom dinamikom bi taj iznos mogao da raste.

“Stav svih na Savjetu je da iznos minimalne zarade neće biti ispod 250 EUR. Stav svih je i da treći kvartal treba uzeti kao period kada će doći do tog povećanja i da treba sačekati da se vidi kako će se ekonomska akivnost pokrenuti u narednom periodu, posebno u turizmu, i da se u tom smislu stvore jasne pretpostavke i za posvećanje minimalne zarade i eventualne fiskalne olakšice za poslodavce”, kazala je Lipovina Božović.

Najčitanije