fbpx
10 C
Podgorica
November 29, 2022.
NaslovnicaCrna GoraPodrška djelovanju srpskog ambasadora nije evropska vijednost

Podrška djelovanju srpskog ambasadora nije evropska vijednost

Podgorica, (MINA) – Podrška djelovanju srpske vlade i njenog ambasadora koji konstantno šalju poruke velikosrpskog nacionalizma i šovinizma ka Crnoj Gori nije evropska vrijednost, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Evropski komesara za proširenje Oliver Varhelji u nedjelju je pozdravio odluku Srbije da povuče odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, i pozvao Crnu Goru da i učini isto za ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Radulović je kazao da Varhelji ne smije da zaboravi da je njegov mandat da promoviše i podstiče evropske vrijednosti pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu.

“Podrška djelovanju srpske vlade i njenog ambasadora koji konstantno šalju poruke velikosrpskog nacionalizma i šovinizma ka Crnoj Gori nije evropska vrijednost. To Varhelji morao da zna”, kazao je Radulovuć agenciji MINA.

On smatra da sinhronizovanost izjava Vlade Srbije i Varheljija upućuje na zaključak da komesar EU ima prvenstveni zadatak da promoviše odnose izmedju Viktora Orbana i Aleksandra Vučića, a ne regionalnu saradnju i EU integraciju zemalja regiona.

“Ja ne želim da vjerujem u to. Želim da vjerujem da gospodin Varhelji hoće da oda priznanje Crnoj Gori kao najjačoj kariki u lancu regionalne saradnje na Balkanu, što ona faktički jeste”, rekao je Radulović.

Srpska Vlada je, kako je ocijenio, ta koja konstantno unosi nestabilnost u odnose sa svim zemljama regiona.

“Srpska Vlada mora da bude kritikovana od EU za njeno narušavanje suvereniteta i miješanje u unutrašnje poslove Crne Gore. Ko to ne vidi, ne misli dobro ni Crnoj Gori, ni regionu Zapadnog Balkana, ni EU”, smatra Radulović.

Prema njegovim rijčima, svjesna ili nesvjesna podrška Varheljija velikosrpskom nacionalizmu može donijeti samo novu destabilizaciju regionalnih odnosa i urušavanje ugleda i uticaja EU.

Radulović je rekao da evropski zvaničnici ne smiju imati dvostruke standarde i moraju zastupati iste vrijednosti i u Evropskoj uniji i na Balkanu.

“Svi mi, koji se decenijama borimo za promociju evropskih vrijednosti u zemljama Zapadnog Balkana, sa iskrenim žaljenjem gledamo na ovu izjavu komesara Varheljija”, zaključio je on.

Najčitanije