fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajić: Račun bez QR koda nijeste u obavezi da platite

Spajić: Račun bez QR koda nijeste u obavezi da platite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pojačalo je kampanju za podizanje svijesti o važnosti izdavanja fiskalizovanih računa sa QR kodom.

Resorni ministar, Milojko Spajić, je u video izjavi povodom početka kampanje kazao da smo na vrhuncu veoma uspješne turističke sezone u Crnoj Gori i da je turizam jedan od najvećih izvora prihoda države.

Ove godine ti prihodi su, kako je rekao, još bitniji za oporavak poslije katastrofalne prošle godine.

„Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun, oni plaćaju porez – od kojeg mi kao Vlada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje i socijalno staranje. Neprijavljivanjem poreza oni kradu od vas, građana, i štete svima. QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi nijeste u obavezi da platite izdati račun“, rekao je Spajić.

Iz Ministarstva su kazali da je širom Crne Gore postavljen reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u državu dijele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nijesu dobili fiskalizovani račun nijesu u obavezi da plate.

„Cilj kampanje je podizanje svijesti građana i turista o važnosti elektronske fiskalizacije/izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanje podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave“, navodi se u saopštenju.

Nepravilnosti i neizdavanje fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na 19707, kao i putem veb portala budiodgovoran.me.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio je na snagu 7. avgusta 2019. godine, a primjena je, nakon više odlaganja, definitivno počela 1. juna.

Projektom fiskalizacije ispraćeni su trendovi tehnološkog razvoja, a glavni cilj je da se svi izdati gotovinski i bezgotovinski računi evidentiraju u bazi podataka Uprave prihoda i carina u realnom vremenu.

„Pored toga što su u julu, prema preliminarnim podacima Ministarstva, ostvareni rekordni prihodi, neophodno je uvođenje dodatne poreske discipline i podizanje svijesti o važnosti izdavanja i dobijanja fiskalizovanih računa. Uredno prijavljivanje i izmirivanje poreskih obaveza predstavlja temelj za oporavak crnogorskih javnih finansija i ekonomije“, zaključuje se u saopštenju.

Video izjavu ministra Milojka Spajića dostavilo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije