fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPandemija ubrzala proces digitalizacije

Pandemija ubrzala proces digitalizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pandemija koronavirusa je ubrzala proces digitalizacije i uticala na promjenu svijesti mladih start up-ovaca, koji imaju priliku da iznjedre kvalitetan start up koji može da se mjeri sa svjetskim, ocijenila je PR menadžerka M:tel digitalne fabrike, Bojana Maraš.

“Digitalizacija je doživjela svoj procvat, bilo je pitanje kada će se to desiti jer pandemija koronavirusa je samo to ubrzala i pokazala da je put digitalizacije put budućnosti”, rekla je Maraš agenciji Mina-business.

Ona je kazala da svi pogoni M:tel digitalne fabrike rade punom parom, iako je pandemija koronavirusa u jeku.

„Coworking space otvoren je prije nekih 15 dana, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) o socijalnoj distanci, nošenju maski i dezinfekciji. Kompanija M:tel je sve to napravila kako bi M:tel digitalna fabrika nesmetano mogla da radi“, navela je Maraš.

Ona je ocijenila da su start up-ovci shvatili da je budućnost na njima, da pandemija itekako pruža mogućnosti, da imaju privilegiju da stvaraju u periodu koronavirusa i pokažu kako mogu da iznjedre proizvod koji će nekome da koristiti.

“Naši start up-ovci su zaista to pokazali. Svaki start up je jedinstven i nije kopija svjetskih. Testira se prvo u Crnoj Gori, zatim i dalje. Mislimo da će pandemija koronavirusa iz Crne Gore da iznjedri dobar i kvalitetan start up koji može da se mjeri sa poznatim start up-ovima”, kazala je Maraš.

Ona je, odgovarajući na pitanje koliko se promijenila svijest mladih koji žele da se bave start up-om, kazala da su u posljednja tri mjeseca vidjeli veću promjenu svijesti nego u posljednje tri godine.

“Sve više mladih dolazi u M:tel digitalnu fabriku, raspituje se za programe i dolazi na razgovore sa kvalitetnim idejama”, dodala je Maraš.

Ona je kazala da su prijatno iznenađeni idejama, marljivošću i radom, a M:tel digitalna fabrika je tu da ih podrži.

“Već imamo novih freelancera koji koriste naš prostor, a mi im dajemo lap topove, imaju internet, neophodne prostorije za sastanke, tako da činimo sve što je u našoj moći da im pomognemo, jer je jako teško stvarati u ovom vremenu”, rekla je Maraš.

Ona je podsjetila da je M:tel sa svojom digitalnom fabrikom već odavno na putu digitalizacije.

“Već smo pokrenuli tu revoluciju u Crnoj Gori, prva smo kompanija koja je imala plaćanje putem mobilnog telefona potpuno beskontaktno, popularni Mpay. Zatim imamo Digitalnu fabriku koja razvija start up-ove i činjenica je da će već za nekoliko godina imati start up bukvalno za sve”, rekla je Maraš.

Ona je navela da je u toku projekat Start up activator, koji M:tel digitalna fabrika organizuje zajedno sa Ministarstvom nauke i partnerima nevladinom organizacijom (NVO) Digitalizuj.me i ICT hubom iz Beograda.

„Do sada su se sve radionice i meet up-ovi održavali online, preko Zoom platforme, tako da su svi naši start up-ovci tokom koronavirusa mogli nesmetano da dobiju svu neophodnu edukaciju“, precizirala je Maraš.

Ona je objasnila da je prvobitan plan bio da finale programa, kada će se proglasiti tri najbolja start up-a od šest koji su ušli u uži krug, bude održano u julu, ali da su ga pomjerili za prvu sedmicu septembra.

„Imamo dosta start up-ova koji tretiraju oblast turizma, a činjenica je da sezona nije baš u jeku i oni ne mogu testirati svoj proizvod. Na primjer, E beach tretira oblast iznajmljivanja ležaljki, a Hungry Thirst oblast dostavljanja hrane, naročito na primorju, pa smo im dali još dva mjeseca da mogu da razvijaju svoj proizvod”, saopštila je Maraš.

U M:tel digitalnoj fabrici će se, kako je najavila, organizovati brojne radionice i interna okupljanja, koja će biti organizovana samo za start up-ovce, zbog poštovanja mjera distance.

Najčitanije