fbpx
NaslovnicaCrna GoraPacijenti nezadovoljstvo sistemom iskaljuju na zdravstvenim radnicima

Pacijenti nezadovoljstvo sistemom iskaljuju na zdravstvenim radnicima

Podgorica, (MINA) – Zdravstveni radnici u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) imaju ograničene resurse za rad, a pacijenti na njima iskaljuju nezadovoljstvo koje stvara loš sistem, ocijenila je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

Ljekar ZHMP u Podgorici K.D. napadnut je u nedjelju tokom obavljanja posla.

Popović Samardžić je kazala da ljekara, koji je tokom noćne smjene primio pacijente u pripitom stanju, znaju kao izuzetno strpljivog mladog čovjeka, besprekornih manira.

Ona je navela da je tog ljekara imala zadovoljstvo upoznati i sarađivati sa njim dok je bio student.

„Potiče iz ljekarske porodice, koja je dala u drugoj generaciji još tri ljekara crnogorskom zdravstvu“, rekla je Popović Samardžić.

Kako je kazala, prvi kontakt građana sa zdravstvenim sistemom često se odvija preko ZHMP i to je dio sistema zdravstvene zaštite koji je izložen svemu što loš sistem proizvodi.

„Koliko god da ste dobri, koliko god da se trudite kao ljekar, na tom mjestu se nosite sa neuspjesima u organizacionoj strukturi, u vaspitanju, građanskom obrazovanju“, kazala je Popović Samardžić.

Ona je dodala da se ljekari u ZHMP nose i sa neuspjesima koji su proizvodi nedostatka lične i društvene odgovornosti, kulturoloških, ekonomskih, socijalnih i svih drugih poraza koje sistem stvara i stavlja na teret.

Ona je istakla da ima mnogo tereta za mlade ljude koji tek dolaze sa fakulteta u namjeri da budu od koristi svojoj zajednici.

„Zdravstveni radnici u ZHMP imaju ograničene resurse za rad“, rekla je Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, iako je Zakonom o hitnoj medicinskoj pomoći propisano da mogu pružiti sijaset zdravstvenih usluga, u praksi to izgleda drugačije.

„Nezadovoljstvo koje stvara loš sistem, pacijenti iskaljuju na zdravstvenim radnicima koji ih dočekuju“, ocijenila je Popović Samardžić.

Ona je kazala da na predlog Sindikata doktora medicine unazad godinu napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći zakon tretira kao krivično djelo.

„Zabrinjava što njegova primjena još uvijek nije zaživjela u praksi s obzirom da je osnovno državno tužilaštvo ovaj događaj kvalifikovalo kao nasilničko ponašanje, a ne kao „Napad na ljekara pri pružanju ljekarske pomoći“, član 152a“, istakla je Popović Samardžić.

Kako je navela, time se svjesno zanemaruje svojstvo ljekara, uprkos dugogodišnjoj borbi za uvođenje tog krivičnog djela.

„Napad na ljekara koji pruža ljekarsku pomoć dovodi do narušavanja procesa rada i ugrožava pravovremeno ukazivanje ljekarske pomoći pacijentima koji zavise od ljekara koji je pretrpio nasilje“, navela je Popović Samardžić.

Ona je istakla da se, ukoliko se ne kažnjavaju oni koji su krivi, iskazuje okrutnost prema onima koji su nevini.

„Mora se povući linija pred eskalacijom nasilja u našem društvu, anarhijom potpomognutom nedostatkom institucija u Crnoj Gori. Nezadovoljstvo se mora artikulisati i rješavati institucionalno, a ne kroz samovlašće i destrukciju“, zaključila je Popović Samardžić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije