fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOzbiljna i uređena država mora da ispravi sve greške

Ozbiljna i uređena država mora da ispravi sve greške

Podgorica, (MINA) – Država koja je ozbiljna i uređena mora da ispravi sve greške, kazao je premijer Zdravko Krivokapić komentarišući odluku Vlade da Cetinjski manastir stavi pod nadležnost države.

Upitan da objasni odluku Vlade da se Cetinjski manastir prepiše na državu, on je novinarima kazao da je iznenađen da se nečijim ličinim stavom i gumicom mijenja nečiji status.

“Država koja treba da bude ozbiljna i uređena, mora da ispravi sve te greške”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, to je neko uradio namjenski ili namjerno.

“Neki ljudi koji su to uradili nijesu nažalost živi, postupke koje bi pokrenuli protiv tih ličnosti ne možemo da vodimo, ali možemo da ispravimo nepravdu”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da u istoriji Crne Gore postoje takozvane tapije, još od Crnojevića, koje govore čije je vlasništvo Cetinjski manastir.

Krivokapić je naveo da bi odluka cetinjskog parlamenta bila protivzakonita, protivustavna i “formalna odluka koja bi trebala još više da nas dijeli”.

“Nijedna odluka koja se donosi ne može biti protivustavna, protivzakonita i na štetu bilo koga”, poručio je Krivokapić.

Kako je kazao, taj atak na imovinu je krenuo formiranjem “takozvane” Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

“Čiji je jedini cilj bio ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu kako bi mogla da bude korišćenja ili od države ili te nevladine organizacije”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da je imovina i pravo svojine najznačajnija odrednica ustava Crne Gore i svakog prava o kom se priča.

“Neko je namjerno napravio igru, gdje je u jednom periodu čak ono što je stojalo “državna svojina” izbrisao gumicom”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da je 2005. godine jednom odlukom čitava imovina, privatna i ona koja je pripadala državi i manastiru, pripisana kao imovina Prijestonice.

“Pravda mora da pobijedi, jer smo dosta trpjeli nepravdu I da bi ta pravda pobijedila mora da zaživi vladavina prava”, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da Evropska unija (EU) želi da vidi Zapadni Balkan što prije “u svom naručju”.

“Sve zavisi pojedinačno od država članica, koje moraju da pokažu spremnost da ubrzanim putem slijedimo novu metodologiju, a da kroz Berlinski proces čiji je lider bila i ostala Merkel, pokušamo da nadomjestimo sve ono što ne možemo u ovom trenutku da osjetimo kao benefite EU”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je, u bilateralnom dijelu sastanka, Merkel iskazala podršku Vladi Crne Gore na istinskom putu ka EU i iskazala je spremnost da svojim autoritetom stane da Crna Gora postane stabila i manje podijeljena nego danas.

“Jasni su joj svi problem koji predstavljaju unutrašnje stvari Crne Gore, naravno nijedna članica se ne miješa u taj dio, ali postoji snažna želja da Crna Gora bude primjer drugim državama Zapadnog Balkana, kao zemlja koja je najviše uradila u pristupnom programu”, dodao je Krivokapić.

Kako je kazao, metodologija koja je iskazana kao samoocjenjivanje Vlade, značajan je doprinos poglavljima 23 i 24.

Krivokapić je naveo da je Berlinski proces nešto što imaju kao već unaprijed osmišljen pristup.

“Ubrzanje koje žele određene države kroz “Open Balkan” može da se ostvati kroz Berlinski process”, rekao je Krivokapić.

On je istakao da će preispitati sve što je najbolje za sve zajedno, a pogotovo građane Crne Gore.

Na pitanje da li je Merkel mogao da prenese ohrabrujuću poruku nakon sastanka sa liderima parlamentarne većine, Krivokapić je kazao da je saglasan da Crna Gora treba da bude okrenuta ka budućnosti.

“Da se sve države Zapadnog Balkana bave više istorijom, a da zanemaruju budućnost, da naša elemntarna obaveza da budemo uređeni, a kroz tu uređenost i ekonomsku snagu, zaboravićemo na sve ove probleme koje imamo”, rekao je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije