fbpx
NaslovnicaCovid19Obezbijeđeno 600 hiljada doza vakcina do kraja juna

Obezbijeđeno 600 hiljada doza vakcina do kraja juna

Podgorica, (MINA) – Vlada Crne Gore obezbijedila je oko 600 hiljada doza vakcina protiv koronavirusa do kraja juna, što je dovoljno za vakcinaciju 300 hiljada stanovnika, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera, naveo da to omogućava određenu dinamiku vakcinacije stanovništva, što je jedan od ključnih faktora za turističku sezonu.

Prema riječima Milatovića, Crna Gora bilježi najveći procenat oporavljenog stanovništva u Evropi, odnosno oko 15 odsto.

“Procjena je da je još nekoliko hiljada ljudi preležalo virus”, naveo je on.

Milatović je kazao da se jedino u Crnoj Gori bilježi snažan pad novooboljelih u poređenju sa nekim konkurentnim tržištima kao što su Kipar, Turska, Hrvatska i Grčka.

“Nakon imunizacije i epidemiološke situacije, dolazimo do snažne podrške Vlade tursitičkoj privredi od sedam miliona EUR. Tu su subvencije kamata na reprogram postojećih kredita, subvencije zarada za turističku privredu od deset miliona EUR”, rekao je Milatović.

On je kazao da su najavljeni letovi iz petnaestak država za tivatski areodrom i isto toliko za Podgoricu.

“Radi se na finiširanju kreiranih zdravstvenih protokola. Dolazak turista biće potpomognut 1. juna kada treba da startuje nova avio kompanija”, naveo je Milatović.

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Radica Raičević kazala da je prvu dozu vakcine primilo 35.290 stanovnika, a drugu dozu 6.082.

Na sajtu covidodgovor.me navodi se da je to 5,7 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori bolja.

Ona je najavila da će 18. aprila u Crnu Goru doći ekspretki tim sa Robert Koh Instituta iz Berlina kako bi zajednički sagledali komplentnu organizaciju vakcinacije.

Borovinić Bojović je kazala da je na nivou države popunjeno 67 odsto bolničkih kapaciteta.

Na pitanje da li će građani kada počne masovna imunizacija moći sami da biraju vrstu vakcine, Borovinić Bojović je odgovorila da određeni broj pacijenata zavisno od svog kliničkog nalaza neće biti u situaciji da bira vakcinu.

„Ne zato što to nije što je to nečija proizvoljna volje, nego zato što određeni medicinsnki kartoni ne podrazumijevaju svaku vakcinu“, navela je Borovinić Bojović.

Kako je dodala, svi ostali koji na nemaju ograničanja, moći će da biraju vakcinu, ali zavisno od toga koliko vakcina u državi postoji.

Borovinić Bojović je kazala da kolektivni imunitet ne obuhvata samo vakcinisane, nego i one koji su preležali bolest.

„A znamo da u Crnoj Gori nažalost postoji dosta visok procenat onih koji su preležali“, dodala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, kada se uzme u obzir procenat onih koji su imunizovani prirodnim putem onda je jasno da će se relativno brže dostići kolektivni imunitet.

Borovinić Bojović je kazala da je u Crnoj Gori odziv građana na vakcinaciju zavidan u odnosu na druge zemlje u Evropi, što, kako je dodala, znači da su razumjeli značaj vakcinacije.

„To će nam svakako pomoći da odradimo svoj dio posla i dosegnemo taj kolektivni imunitet“ kazala je Borovinić Bojović.

Na pitanje da li će 20. april stići drugi kontigent kineskih vakcina, ona je rekla da će se u narednih nekoliko dana znati precizan datum.

“Što se tiče 200 hiljada kineskih vakcina, ne očekujemo da izađemo iz termina koji je predviđen”, kazala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku vakcine su nešto najvrednije što svaka zemlja potražuje i uvijek treba biti oprezan sa konkretnim datumom.

“Očekujemo početkom sedmice informaciju iz Rusije vezano za sljedeći kontigent vakcina Sputnjik, kao i u intervalu od desetak dana sljedeći kontigent AstraZeneka vakcina u okviru Kovaksa”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je, na pitanje da li razmatra povećanje broja punktova za vakcinaciju, kazala da žele da organizuju masovnu vakcinaciju tako da na dnevnom nivou bude vakcinisano najmanje pet hiljada građana.

“Formiran je jedan tim koji je radio na tome svih ovih dana, a radiće i sledeće sedmice. Po tom planu, očekujemo da će broj punktova u svim opštinama biti dovoljan da se ne prave nikakvi redovi i gužve”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je na teritoriji Podgorice planirano 30 punktova za vakcinaciju.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Đorđe Krnjević kazao je da se u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno liječi 149 pacijenata.

“Od toga su četiri pacijenta na mehaničkoj ventilaciji, a 13 na neinvazivnoj. Ukupno se 73 pacijenta, odnosno oko 50 odsto, smatraju životno ugrođenim”, naveo je Krnjević.

On je rekao da se na Internoj klinici liječi 91 pacijent, od kojih je 65 na kiseoniku, 11 na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na respiratoru.

“Na Infektivnoj klinici leži 46 pacijenata, od kojih su 36 na kiseoničnoj terapiji, dva na invazivnom modu ventilacije, a dva na mehaničkoj ventilaciji”, naveo je Krnjević.

On je kazao da se na Institutu za bolesti djece liječe jedno dijete i pozitivna pratilja majka.

“Na neurohirurgiji imamo četiri kovid pacijenta, na urologiji dva, na neurologiji i onkologiji po jednog pacijenta i na Klinici za bolesti srca dva pacijenta, od kojih je na respiratoru i jedan na kiseoničnoj potpori”, naveo je Krnjević.

Najčitanije