fbpx
10.9 C
Podgorica
December 6, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestNTP da bude mjesto okupljanja naučnika i kompanija

NTP da bude mjesto okupljanja naučnika i kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Naučno-tehnološki park (NTP), investicija vrijedna 12 miliona EUR, imaće zadatak da generiše neophodnu energiju i bude mjesto okupljanja naučnika i istraživača, ali i tehnološki orjentisanih kompanija sa potencijalom brzog rasta i učinka, saopštio je premijer Duško Marković.

On je, na svečanosti povodom početka gradnje NTP-a, pozdravio odluku Univerziteta Crne Gore, da u partnerstvu sa Ministarstvom nauke, realizuje tu vrijednu investiciju, čime će se podstaći i njegova konkurentnost.

foto: MINA

Marković je rekao da je Vlada opredijeljena da, čak i u najizazovnijim vremenima, za razvoj i prosperitet izdvoji i izdašnije i odlučnije.

„Dakle, nema čekanja i oklijevanja. Niti ćemo štedjeti na ovakvim projektima. Tamo gdje oko posmatrača vidi nemar, naša je dužnost da iskažemo odgovornost i stvorimo uslove za novu vrijednost“, kazao je Marković.

On je podsjetio da je tako urađeno i u Centru kulture u Pljevljima, Univerzitetskom centru u Beranama i na drugim objektima koji dugo nijesu bili privedeni namjeni.

„Globalne promjene i naučno-tehnološki razvoj ne dopuštaju inertnost, a još manje zanemarivanje anučnog potencijala koji leži u ljduima kao najvrednijem resursu koji imamo. U Crnoj Gori taj potencijal leži posebno u mladima, zbog čega obrazovanim i telantovanima moramo obezbijediti sve da ostvare svoj stručni potencijal“, smatra Marković.

Osvrćući se na posljednja izazovna globalna dešavanja, Marković je saopštio da je prilikom nedavnog rebalansa, budžet Ministarstva nauke u najvećoj mjeri sačuvan, na način da obezbjeđuje da se svi programi podrške naučno-istraživačkim i inovativnim djelatnostima realizuju u punom iznosu.

„Zahvaljujući ovim aktivnostima do sada je posao obezbijedilo 170 mladih ljudi, od kojih su 40 doktorandi, dok će za ovu godinu broj podržanih doktoranada biti uvećan na 50, a za tu namjenu su obezbjeđena sredstva u iznosu od 2,3 miliona EUR”, kazao je Marković.

Novi zakonski okvir za inovacije i tehnološki razvoj će, kako je dodao, omogućiti krupan iskorak ka stvaranju povoljnog ambijenta za inovacije u Crnoj Gori.

„Mlade, inovativne firme i start up-ovi dobiće priliku za finansiranje svojih ideja, rast zaposlenosti i povećanje izvozne djelatnosti“, rekao je Marković.

Izvršni direktor NTP-a, Velibor Bošković, naveo je da je NTP zamišljen kao centralna jedinica nacionalnog inovaciono-preduzetničkog ekosistema.

„Ovo mjesto biće dom za sve inovativne kompanije i pojedince koji svoje poslovanje baziraju na znanju, inovacijama i najnovijim tehnologijama. Poseban segment naših aktivnosti biće usmjeren na podršku razvoja startap kompanija koje imaju visok potencijal rasta i izvoza svojih proizvoda i usluga“, saopštio je Bošković.

On je kazao da je zgrada budućeg NTP-a dizajnirana u skladu sa najsavremenijim arhitektonskim, funkcionalnim i tehnološkim standardima.

„Na bruto površini od preko 14 hiljada kvadrata predviđeni su svi neophodni sadržaji koji će pojedincima, timovima i kompanijama pružati mogućnost da razvijaju, testiraju i komercijalizuju svoje preduzetničke ideje“, dodao je Bošković.

Prema njegovim riječima, važna uloga NTP-a je i povezivanje naučno-istraživačke zajednice sa privredom koja za rezultat treba da ima komercijalizaciju istraživanja, kreativnih i inovativnih ideja, te valorizaciju svih raspoloživih potencijala, pogovoto onih u kojima Crna Gora ima komparativnu prednost u regionu i Evropi.

Na svečanosti je potpisan i ugovor o strateškom partnerstvu između NTP-a i Crnogorskog Telekoma u vrijednosti od 1,5 miliona EUR.

foto: MINA

Ugovor su, pored Boškovića, potpisali ministarka nauke Sanja Damjanović, izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja i direktor sekora za razvoj proizvoda i digitalnu transformaciju, Dušan Banović.

Bošković je kazao da je Crnogorski Telekom prepoznao značaj NTP-a i da će ta kompanija njima i njihovim korisnicima obezbijediti najmoderniju telekomunikacionu infrastrukturu, ekspertsku podršku i finansije za realizaciju zajedničkih projekata.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović je rekla da to nije samo još jedan objekat, već središte i pokretač nove snage za domaću privredu od koje se očekuje brzi povrat te investicije.

Ona je zahvalila Markoviću i Vladi na podršci ulaganju od osam miliona EUR, kao i kompaniji Telekom koja je pružila značajnu podršku u opremanju NTP i budućem razvoju njegovih usluga, u vrijednosti 1,5 miliona EUR, što finansijske, što podrške u opremi.

„Očekujemo da će ovo mjesto biti interesantno i drugim donatorima, ali i investitorima“, kazala je Damjanović.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, saopštila je da su u toj kompaniji srećni zbog otvaranja tog važnog parka, koji predstavlja budućnost zemlje.

“Investirati u budućnost i mlade ljude je ono što moramo da uradimo kako bi doprinijeli zemlji. Nadamo se jako svjetloj budućnosti”, rekla je Cibulskaja.

Rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić, kazao je da od NTP-a očekuju podsticaj naučno-istraživačkog rada, stimulisanje inovativnog načina razmišljanja, transfer znanja i tehnologija, jačanje preduzetničkih kapaciteta i interdisciplinarne saradnje, kao i uspješnu komercijalizaciju rezultata njihovog rada.

“Park je smješten unutar kampusa tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, omogućavajući proaktivan pristup najboljim visokoobrazovanim kadrovima i simbolično povezujući naučno-istraživački sektor, privredni sektor, javne institucije i lokalnu zajednicu“, precizirao je Nikolić.

Sve to, kako je zaključio,ima za cilj da se kreira stimulativni ambijent za inovativne i preduzetničke aktivnosti, koji će za rezultat imati jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Najčitanije