fbpx
NaslovnicaCrna GoraNakon rekonstrukcije tri potpredsjednika Vlade

Nakon rekonstrukcije tri potpredsjednika Vlade

Podgorica, (MINA) – Vlada će nakon rekonstrukcije imati tri potpredsjednika, a resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine, najavio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je kazao da je sporazum nosilaca tri izborne liste potpisan 8. septembra prošle godine polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

“Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka, odnosno 2024. godine”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da će za to vrijeme Vlada i skupštinska većina ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji i ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti gradjana.

On je naveo da politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

“Nakon izbora tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština će prioritetno razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je poručuo da su vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Prema njegovim riječima, konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Krivokapić je naveo da će se unapredjenje rada Vlade i Skupštine kroz njihov ustavni odnos obezbijediti rekonstrukcijom Vlade na određenim principima, prema kojim premijer odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

Kako je kazao, Vlada će imati tri potpredsjednika, dok će aktuelni potpredsjednik biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri.

Krivokapić je naveo da je, prema tim principima, predlaganje potpredsjednika autonomno pravo premijera.

“Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru premijera i parlamentarne većine”, dodao je Krivokapić.

On je dodao da će se prilikom formiranja novih resora voditi računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

“Kandidate za nove ministre predlaže premijer nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca 3 izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”, zaključio je Krivokapić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije