fbpx
NaslovnicaCrna GoraMrdović: Žene imaju jednake šanse u politici kao i muškarci

Mrdović: Žene imaju jednake šanse u politici kao i muškarci

Podgorica, (MINA) – Ženama u Crnoj Gori, koje su se opredijelile za bavljenje politikom, nije ništa teže nego muškarcima i imaju jednake šanse da napreduju u političkoj hijerarhiji, smatra izvršna direktorica nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu, Ines Mrdović.

Istraživanje koje je u martu sproveo Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pokazalo je da je, i pored uvođenja sistema kvota koji doprinosi većoj zastupljenosti žena na izbornim listama, učešće žena u politici u Crnoj Gori i dalje na nedovoljnom nivou.

Mrdović je agenciji MINA, na pitanje šta je glavni razlog nedovoljnog učešća žena u političkom životu u Crnoj Gori, kazala da je crnogorska politika godinama „jedna obijesna i pohlepna, a malodušna pozornica“.

„Gdje je na pijedestal uzdignut kult političkih partija, gdje većinom dominiraju slijepi partijski vojnici i gdje se uglavnom radi onako kako partija, a ne interes građana, zahtijeva“, precizirala je Mrdović.

Kako je navela, u takvom gramzivom ambijentu se manje pronalazi dominantna, to jest većinska žena sa ovih prostora, za koju je poznato da drži do sebe i svojih vrijednosti, pa u tome najvećim dijelom treba tražiti razloge nedovoljnog učešća žena u politici.

„Prosto, one ne žele da svoj dignitet bace pod noge partiji i za bolje društvo se većinom bore iz nekih drugih društvenih i/ili porodičnih sfera, svjesne da ovakva politika i njena svijetla reflektora nijesu sve u životu, već naprotiv“, kazala je Mrdović.

Prema njenim riječima, neki drugi razlozi, koji su se ranije često pominjali u javnosti, poput patrijahalnih, diskriminacije, psiholoških barijera, odnosno stereotipa da se ovdje muškarci, za razliku od žena, rađaju da bi se bavili politikom, u Crnoj Gori 2020-ih godina jednostavno gube na aktuelnosti.

„Danas se žive drugačija vremena i ona snažno utiču da sve manje bitišu nekadašnje vrlo ispoljene nejednakosti. Prosto, ona žena koja je dobra u svom poslu ili ima snagu lidera, uspjeće u tome, baš kao što će danas jednako uspjeti i onaj muškarac, koji je dobar u svom poslu ili ima snagu lidera“, smatra Mrdović.

Na pitanje koliko je ženama u Crnoj Gori, koje su se opredijelile za bavljenje politikom, teško da opstanu na dominantno muškoj političkoj sceni, i kakve su njihove šanse da napreduju u političkoj hijerarhiji, Mrdović je kazala da im nije ništa teže nego muškarcima.

„Imaju prostor da napreduju jednako koliko i oni“, kazala je Mrdović.

Ona je dodala da je vrlo primjetno da na crnogorskoj političkoj sceni nema „političarki svetica“.

„Bez želje da generalizujem stvari, vidim uglavnom poslušnice, koje su, baš kao i muškarci, veoma spremne da zabiju glavu u pijesak kada se to zatraži od njih, da podrže neustavne zakone, da glasaju za odluke, koje ugrožavaju osnovna ljudska prava“, navela je Mrdović.

Ona je istakla da se oreol povjerenja i uvažavanja kod građana stiče tako što radite za njihovo dobro, „a ne po ovome što svjedočimo na našoj javnoj sceni“.

„Ne tako što kao pravnik/političar uskraćujete pravo glasa na izborima građanima, ne tako što pristanete da budete izabrani na jednu od najvećih državnih funkcija uz kršenje pravnih propisa“, kazala je Mrdović.

Povjerenje i uvažavanje se, kako je navela, ne stiče tako što, za razliku od medija i javnosti, ne pokažete ni zrno empatije prema samohranoj majci iz Nikšića, koja danonoćno brine o bolesnom sinu, nakon što je jednog bolesnog već izgubila.

„I ne učinite ništa da se izmijene propisi kako bi ta žena mogla da ostvari pravo na „životno“ primanje. A upravo je ta žena iz Nikšića „svetica“ crnogorskog duštva“, istakla je Mrdović.

Nažalost, kako je kazala, u Crnoj Gori je već godinama znak jednakosti između žene političarke i muškarca političara.

„Svi uzavrelo i bez zadrške „ginu“ za svoje partije, a građanin je negdje na dnu ljestvice prioriteta“, dodala je Mrdović.

Upitana da prokomentariše to što su žene koje se bave politikom sve češće izložene brutalnim napadima na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, neprimjerenim i mizoginim, često i vulgarnim komentarima, Mrdović je kazala da su neprihvatljivi bilo kakvi pritisci te vrste i da država mnogo intenzivnije treba da se uključi i reguliše čitavu oblast.

Ona je naglasila da postoji i ono što se zove sloboda govora, i podsjetila da su, na primjer, i za Angelu Merkel godinama objavljivani mnogi komentari i karikature.

„Dakle, neko ko je na pozornici gdje se donose odluke, mora biti svjestan ukupnog miljea i svega što donosi posao kojim se bavi“, rekla je Mrdović.

Ona je istakla i da žene političarke u tom dijelu ne treba da budu zaštićenije od bilo kojih žena iz drugih oblasti društvenog života.

Sve žene u Crnoj Gori, kako je navela, treba da budu jednako zaštićene, jer je nedopustivo uspostavljati nekakve prakse da žene političarke treba da budu „građanke prvoga reda“, a sve ostale drugog ili nekog narednog reda.

„Ovo posebno i iz razloga što su neke žene u zemlji, iz drugih sfera javnog djelovanja, u minulom periodu zbog svog rada doživjele i preživjele pravu golgotu sa sličnim vrstama pritisaka ili napada“, pojasnila je Mrdović.

Na pitanje da li je crnogorsko društvo dovoljno zrelo da konačno dobije i predsjednicu države, odnosno premijerku, ona je ocijenila da bi ono već odavno podržalo ženu premijerku ili predsjednicu, i da ne postoji predubjeđenje takve vrste.

Prema riječima Mrdović, da se samo malo pomjere svjetla sa političke pozornice, došlo bi se do imena žena koje bi u nekoj izbornoj trci daleko za sobom ostavile većinu sadašnjih i muških političara, i žena političarki.

Međutim, kako je navela, teško je očekivati da će neka uspješna žena, koja se ostvarila u određenoj sferi, tek tako „ući u crnogorski politički brlog, gdje su šibicarenje i nihilizam dostigli neslućene visine, gdje je pošteni i mukotrpni rad za građanina neumorna i gola „oštrica žileta“, a dlaka je dovoljna da se okliznete, ukoliko se ne njišete onako kako politički vjetrovi duvaju“.

„U tom i takvom političkom brlogu teško je očekivati da će uspješna žena rizikovati svoj dignitet i posuti sebe prljavim političkim pepelom“, zaključila je Mrdović.

Tekst je urađen u sklopu projekta koji agencija MINA realizuje sa Centrom za monitoring i istraživanje, a koji je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...