fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMarković pozvao privrednike da pokažu individualnu i kompanijsku etiku

Marković pozvao privrednike da pokažu individualnu i kompanijsku etiku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski premijer Duško Marković pozvao je vlasnike kompanija da u novonastaloj situaciji pokažu i individualnu i kompanijsku etiku.

On je u intervjuu Vijestima kazao da bi kompanije koje su ostvarivale profit, dodatno, trebalo da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti.

“Ne smije biti povlačenja i gledanja samo u svoju kasu. Uostalom, i sama ova situacija naučiće i administraciju i privredu da mora biti u korak sa vremenom, i da je svaka sebičnost, bila ona individualna ili korporativna, zapravo slabost koja ispliva kad smo joj najmanje naredni”, rekao je Marković.

On je, podsjećajući na prvi set mjera Vlade, kazao da su one usmjerene na više kolosijeka, ali da je cilj zajednički – čovjek, građanin i njegova porodica, njihovo zdravlje i potpora njihovoj sigurnosti.

“Sada je na redu privreda, a u okviru nje želimo da vidimo kompanijsku i individualnu etiku i solidarnost. Da se vlasnici kompanija odreknu dijela profita, kojeg je, složićemo se, bilo u deceniji iza nas, a posebno u posljednjih nekoliko godina. I dodatno – da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, da podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti”, saopštio je Marković.

Na pitanje da li je dobijen odgovor na inicijativu da susjedne zemlje koriste crnogorske luke za transport robe, Marković je odgovorio da je ona na svakoj dobronamjernoj adresi primljena kao ohrabrenje i prilika da se pronađu odgovori u ovako kompleksnoj situaciji.

“Vidite da je drumski i željeznički saobraćaj nedostupan za pojedine zemlje, a vazdušni nedostatan za određene vrste robe. Naše luke biće u funkciji zaštite zdravlja naših i građana svih drugih zemalja kojima je pomoć potrebna, prevazilaženja aktuelnih prepreka, ali i za umanjenje privredne i ekonomske štete ukupnog tržišta kojem gravitiraju zemlje regiona”, kazao je Marković.

Na ocjenu da vijesti o primjerima abnormalnih poskupljenja nekih artikala dodatno iritiraju javnost, Marković je rekao da je ministarka ekonomije Dragica Sekulić poslala poruku koju je trebalo razumjeti.

“Međutim, činjenica da je neki postupak pojedinca označen kao neetičan – neće vratiti novac građaninu. Inspekcijske službe prate situaciju u trgovinama i na terenu, dok administracija evidentira slabosti u propisima i procedurama, i to će vremenom biti eliminisano”, zaključio je Marković.

Najčitanije

Podgorica, kisa

Vremenska prognoza: Danas umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno...