fbpx
NaslovnicaGlavna vijestLekić: Političke kalkulacije ne uključivati u spoljnu politiku

Lekić: Političke kalkulacije ne uključivati u spoljnu politiku

Podgorica, (MINA) – Političke kalkulacije i estradne promocije, koji imaju za cilj parcijalni a ne državni interes, ne treba uključivati u javno djelovanje, posebno u osjetljivu materiju spoljne politike, smatra lider Demosa Miodrag Lekić.

On je rekao da dimne zavjese koje se podižu o tome što je rekao i što će reći zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara o favoritima i onim drugim na političkoj sceni, o sastavu vlade, ko može i ko ne može biti njen član – nije ništa drugo do kombinacija neozbiljnosti i degradacije države na unutrašnjem i međunarodnom planu.

“Nije teško iza ovih glasina prepoznati domaće nedorasle i prevrtljive političke subjekte koji zbog personalno – partijskih promocija, kojima su već ozbiljno uzdrmali funkcionisanje države i sistem vlasti na unutrašnjem planu, sada iz istih motiva igraju na propagandnu kartu ekskluzivnih favorita međunarodnih krugova”, kazao je Lekić.

Prema njegovoj ocjeni, sve se to dešava po cijenu nastavka kreiranja slike Crne Gore kao “banana države”.

“Na čemu je posebno igrala prethodna vlast , sve u očekivanju da joj međunarodni faktori za uzvrat odobre sistem održive korupcije i klijentelizma uz produženi status državnih funkcionera iznad pravnog poretka”, kazao je Lekić.

On je kazao da lansiranje tih brutalnih glasina u otvorenoj ili zatvorenoj formi, pored demonstriranja domaće inferiornosti, na neki način nanose štetu slici američke državne diplomatije koja funkcioniše na bazi vrijednosti i prakse ustavno – parlamentarnih demokratija.

“Države sa kojom s razlogom želimo da izgradimo dobre odnose na bazi uzajamnog interesa i povjerenja”, kaže se u saopštenju.

Lekić je rekao da proglašavanjem međunarodnih vrhovnih arbitara za crnogorske unutrašne prilike, Crna Gora se loše i nedostojno predstavlja pred Evropskom unijom koja je proglašena, preciznije članstvo države u EU, za prioritetan spoljno – politički cilj.

Lekić je kazao da vođenje spoljne politike treba da zajedno sadrži državne interese, poštovanje međunarodnih pravila, i potreban stepen samodostojanstva.

“Zato je potrebno da se u javnom djelovanju, posebno u osjetljivoj materiji spoljne politike ne uključuju domaće sitne I krupne političke kalkulacije i estradne promocije bez sadržaja s ciljem ne državnog interesa već onog parcijalnog”, poručio je on.

Lekić je naveo da su građani izabrali novu vlast da pobijedi država, a ne da, kako je rekao, partije pobijede jedna drugu i da se veći dio vlade dugo vježba i uči ozbiljnom i javno odgovornom vođenju državnih poslova.

“Uvažavanje raspoloženja i poruka građana su jedini način da se konačno konsoliduje aktuelna vlast i otpočne njeno djelovanje prema pravilima i iskustvima zemalja zapadne parlamentarne demokratije”, zaključio je Lekić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije