fbpx
NaslovnicaGlavna vijestLajčak: Crna Gora da istraje na evropskom putu

Lajčak: Crna Gora da istraje na evropskom putu

Podgorica, (MINA) – Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak, kazao je da je važno da Crna Gora istraje na evropskom putu uprkos svim izazovima i kretanjima na unutrašnjem planu.

Sa Lajčakom se danas sastao ministar vanjskih poslova Đorđa Radulovića tokom posjete Briselu.

Radulović se susreo i sa potpredsjednikom Evropske komisije (EK) i komesarom EU Margaritisom Šinasom, evropskim poslanikom i stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Toninom Piculom i diplomatskim savjetnikom predsjednice Evropske komisije, Fernandom Andersenom Gimaraešom.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopšteno je da je na sastanku sa Šinasom, pružena puna podrška Vladi Crne Gore u snaženju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Istaknuto je da EU snažno podržava Crnu Goru u procesima koji vode punopravnom članstvu u EU”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku sa Lajčakom, kako su kazali iz MVP, apostrofiran je značaj evropske perspektive koja predstavlja zamajac za reformske procese u Crnoj Gori, pri čemu je, kako se dodaje, potvrđena neupitna podrška EU na tom putu.

Lajčak je kazao da je važno da, uprkos svim izazovima i kretanjima na unutrašnjem planu, Crna Gora istraje na evropskom putu.

“Na toj liniji, istakao je i važnu ulogu naše države u regionu Zapadnog Balkana, dodajući da je dijalog svih političkih aktera o svim važnim pitanjima suštinski za napredak”, kaže se u saopštenju.

Radulović je kazao da će Crna Gora nastaviti da ispunjava obaveze na spoljnopolitičkom planu, sa jasnim ciljem da realizuje svoj prioritet i postane naredna članica EU, imajući u vidu da je to, kako je rekao, želja skoro 80 odsto građana.

Iz MVP navode da su se Radulović i Picula u razgovoru osvrnuli na nedavni Izvještaj EK o napretku, ocjenjujući da je važno obezbijediti pomake u reformama, prije svega u pravosuđu.

“U tom kontekstu, Picula je kazao da je potrebno izbjegavati retoriku koja doprinosi polarizaciji u društvu i podizanju tenzija”, kaže se u saopštenju.

Radulović je rekao da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, i da su u prethodnih deset mjeseci postignuti mjerljivi rezultati na tom planu, koji su, kako je kazao, prepoznati i priznati od strane evropskih i međunarodnih partnera.

On je dodao da će Crna Gora djelovati u skladu sa preporukama EK, a da pozitivne ocjene u domenu spoljne politike predstavljaju, kako je rekao, vjetar u leđa za nastavak evropskog putovanja.

Iz MVP su rekli da je na sastanku sa Gimaraešom, još jednom istaknuta jasna podrška EK, o čemu, kako se navodi u saopštenju, govori i nedavna posjeta predsjednice EK Crnoj Gori, koja je pohvalila dostignuća države i ohrabrila nastavak pregovora.

“Radulović je kazao da Crna Gora cijeni poruke ohrabrenja, i da smo dužni našim građanima i mladim generacijama EU, jer oni očekuju i zaslužuju napredak i bolji životni standard”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...