fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKrivokapić: Sumnjam da ću ja potpisati Temeljni ugovor

Krivokapić: Sumnjam da ću ja potpisati Temeljni ugovor

Podgorica, (MINA) – Temeljni ugovor između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u potpunosti je usaglašen sa Ustavom i zakonima Crne Gore, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, navodeći da sumnja da će ga on potpisati.

Krivokapić je, u emisiji Argumenti na Televiziji Crne Gore, rekao da je uradio sve što je bilo do njega kada je riječ o temeljnom ugovoru sa SPC.

On je naveo da misli da je novi nacrt Temeljnog ugovora sa SPC isti kao onaj koji je poslat 21. jula prošle godine, prenosi Portal RTCG.

Krivokapić je kazao da u tehničkom mandatu niko nema pravo da potpisuje ugovor, ali da on može biti potpisan do 4. februara.

“Vjerujte da sumnjam da ću ja potpisati taj ugovor. Ja sam na jedno pitanje odgovorio da je ovo igra političara i iz Crne Gore i iz Beograda i velikog broja naručenih političkih analitičara”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je cilj svega toga da se nakon 4. februara “pojavi spasilac srpstva i SPC u imenu nekog drugog”.

Na pitanje ko bi to bio iz Crne Gore, Krivokapić je rekao neko iz Socijalističke narodne partije.

“Logično je da to tako bude, možda to bude i Abazović, pa je sad pripremio teren da se to dogodi”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da su pojedine tačke ugovora, a koje dio javnosti osporava, identične onima iz ugovora koji su ranije potpisani sa Svetom stolicom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

“Copy/paste član 8 kao u ostalim ugovorima”, rekao je Krivokapić i dodao da je ugovor u potpunosti usaglašen sa Ustavom, zakonima Crne Gore i uporednom praskom sa ranije potpisanim ugovorima.

On je naveo da je očekivao da ugovor bude potpisan tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskom Joanikija na Cetinju, 5. septembra.

Bilo je, kako je kazao Krivokapić, i obećanja da će Temeljni ugovor biti potpisan prije Nove godine.

Na pitanje da li aktuelna Vlada broji posljednje dane, on je rekao da ćemo u parlamentu dobiti odgovor na pitanje da li je Vladi završen mandat.

“Moj stav je da do ovog trenutka nije trebalo da dođe, da je ova Vlada očistila i pripremila njivu za oranje, ako je to ona uradila zašto treba da ide sa političke scene”, pitao je Krivokapić.

On je kazao da je više razloga za pokretanje pitanja povjerenja Vladi, a ključni su “u interesnim krugovima koji se nalaze i ovdje, ali i u bližem okuženju”.

“Već odavno postoje naznake da je ova Vlada nepoželjna i bukvalno tako i jeste. Ovo je Vlada koja je pokušala da bude apsolutno građanska i naravno potpuno demokratska, kako bi na taj način zaživjela demokratija u Crnoj Gori”, naveo je premijer.

On je dodao da je Vlada uradila sve što je do nje, a da je sada sve u rukama poslanika u Skupštini.

“Kao što znate inicijativa je jednom podnešena, odložena, a drugi put teško da može da ne bude izglasana, jer bi to bila blamaža najveće partije – Demokratske partije socijalista (DPS). To bila i blamaža i za glavnog podnosioca inicijative, a to je URA”, naveo je Krivokapić.

On je pitao zašto se baš nakon usvajanja brojnih zakona i programa Evropa sad u Skupštini kreće u smjenu Vlade.

“Ako se formira nova vlada koja se naziva manjinska, ja mislim da će biti taj program biti ugorožen. Zato što su ti koju učestvuju u toj kompoziciji kazali da ne vjeruju u taj program”, saopštio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, od aprila se pojavljuju signali da treba da prati rad određenih ministara.

Zbog toga je, kako je dodao, angažovao savjetnike i timove za praćenje rada tih ministarstava.

“Od septembra počinje nevjerovatna kampanja koja se radi od potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Ja sam to pratio i znao da oni rade protiv ove Vlade”, saopštio je Krivokapić.

On je kazao da je bio iznenađen kada je podnešena inicijativa za rušenje Vlade.

“To traje planirano. Pogledajte izjave predsjednika DPS-a, poslanika Socijaldemokratske partije, to je sve bilo planirano”, rekao je Krivokapić.

On je naveo “da se nakon rogamskog sporazuma sada dešava novi beogradski sporazum, pod pokroviteljstvom određene političke strukture u Beogradu i veže se za Demokratski front i Abazovića”.

“O čemu oni tajno pregovaraju? Ja nijesam imao ni jedan jedini tajni razgovor. Od novembra do danas bio je veliki broj tajnih dogovora koji idu na to da iz podruma izvuku DPS, to je glavna priča”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da nije informisan o čemu je Abazović u Beogradu razgovarao sa patrijarhom SPC Porfirijem.

Krivokapić je naveo da ga Abazović nije konsultovao za putovanja u Beograd, Sjedinjenje Američke Države, Dubai i Tiranu.

On je naveo da je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović njegov najlošiji izbor.

“On je trebalo da zastupa interese ove Vlade, u okviru interesa ove države”, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je dodao da ga Radulović nije informisao o putovanju u Sjevernu Makedoniju, i da nije imao platformu za to putovanje.

“Da li je diplomatski skandal na večerama, tet-a-tet sastancima protežirati manjinsku vladu”, pitao je Krivokapić i dodao da je o tome razgovarao sa Radulovićem, ali bez odgovora.

On je naveo da pretpostavlja, ali i da ima signale da će tri ministra iz aktuelne Vlade biti dio manjinske.

Krivokapić je ocijenio da u ovom trenutku nijedna partija nije spremna za vanredne izbore.

On je rekao da, prema rejtinzima partija, u koje je imao uvid, pada podrška svim strankama, osim Demokratama.

“Zanimljivo je da je rejting URA-e najniži u istoriji postojanja te partije – 2,5 odsto”, kazao je Krivokapić, navodeći da neće da plasira izvor i agenciju koja je radila to istraživanje.

On je ponovio da su vanredni izbori najbolje i jedino demokratsko rješenje.

“Zašto Vlada mora da padne? Upravo jedan od razloga je zato što smo smanjili šverc i na taj način ugrozili interese švercera i organizovanih kriminalnih krugova, koji su sigurno u vezi sa određenim političarima”, saopštio je Krivokapić.

On nije želio da iznosi više detalja.

“Imao sam i ja ponude, ne želim o tome da pričam”, naveo je Krivokapić.

On je pitao da li je moguće da je jedan špediter odgovoran na 400 kilograma kokaina, koji je pronađen ovog mjeseca.

“Ja sam, o tom slučaju, samo dobio jedan izvještaj u kojem nijedna činjenica nije iznešena, nego sijaset pogrešnih pretpostavki”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da duži vremenski period poznaje ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, i da je ona svoj stav na protestima iznijela, ne prema manjinama generalno, nego prema poslanicima koji su glasali za prvu verziju zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Valjda je logično da ministarka ima pravo na svoj stav”, naveo je Krivokapić i dodao da je aktuelna Vlada mnogo uradila za manjine.

On je kazao da manjine nijesu htjele da uđu u Vladu, a da mu je danas jasno zašto je to kao bilo.

“Njima je nuđeno, nijesu htjeli. Razlog, njih je DPS sokolio – čekajte do kraja smo zajedno. Evo se taj kraj približava”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da spremaju materijal za Venecijansku komisiju (VK) o tome da li je formiranje manjinske vlade ustavno.

“Nadam se da ćemo početkom sljedeće sedmice to proslijediti VK”, naveo je Krivokapić.

Najčitanije