fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIzvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno će biti gori nego prije pet...

Izvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno će biti gori nego prije pet godina

Podgorica, (MINA) – Ovogodišnji izvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno će biti gori nego prije pet godina, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak.

On je, na 2BS forumu u Budvi, rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu gora nego tada, navodeći da je razlog to što je posvećenost evropskim vrijednostima opala.

“Izvještaj o napretku Crne Gore, koji će biti objavljen, vjerovatno će biti gori nego prije pet godina”, naveo je Lajčak.

On je ocijenio da je i regionalna saradnja gora nego tada, dodajući da svi indikatori pokazuju da su odlučnost i posvećenost reformama koje bi približile EU danas manje prisutne.

“I ja snosim odgovornost. Ne radi se o krivici, već konstatujem ono što je očigledno, ovo je samo opservacija”, naveo je Lajčak.

On je rekao da je zamajac u politici proširenja, koji ranije nije bio prisutan, sada tu, i poručio da EU čeka.

Kako je istakao, Evropske političke zajednice ne treba se plašiti.

“Rat u Ukrajini je promijenio mnogo toga, pravila, svjetsku arhitekturu. Postoji jedna mnogo dobra stvar, a to je da postoji buđenje kod EU”, naveo je Lajčak.

On je rekao da su politički kriterijumi značajni jednako kao tehnički.

“Region nije u dobrom stanju, a EU želi da pokaže da smo ozbiljni i želimo da pokažemo neki pozitivni primjer Zapadnog Balkana. Moj iskreni savjet regionu – hajde da manje razmišljamo šta želi EU, već da se fokusiramo na ispunjavanje svojih zadataka”, naveo je Lajčak.

kako je kazao, oni koji žele da budu dio nove globalne arhitekture ne smiju da se zamajavaju.

“Ali, bićemo jači ako budemo umjeli da funkcionišemo. Članstvo nije poklon. Morate izgraditi evropske standarde u zemljama, ali i rješavati bilateralna pitanja”, naveo je Lajčak.

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić kazao je da Crna Gora mora da ispunjava agendu.

“Vladavina prava je glavni zadatak, ako to nemate, nemate državu. Mi smo još društvo u tranziciji, bez nasljeđa institucija koje razmišljaju o našoj zaštiti i bez da razmišlaju na duge staze”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da na Balkanu postoji cash and carry pristup.

“Upravo zato moramo da pošaljemo poruku da ćemo u većoj konstelaciji članstava morati da iskorijenimo korupciju”, istakao je Krivokapić.

Upitan da li je Crna Gora izgubila zamah na putu ka EU, on je rekao da je izgubila šanse.

“Ali zamah i entuzijazam je još tu. Moramo da preležimo neke bolesti, za koje nije lako naći lijek. Nakon dugo vremena jedne vlasti imali ste mali period da liječite neke boljke. Mislim da će izbori donijeti promjenu”, ocijenio je Krivokapić.

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, rekao je da se postojeća bezbjednost ne smije uzeti zdravo za gotovo.

Kako je naveo, rizici koje nosi invazija Rusije na Ukajinu veoma su realni i opterećuju region prošlošću.

“Utoliko je veći rizik da se ta prošlost ponovi. Tu je i rizik od organizovanog kriminala, koji smanjuje mogućnost stabilnosti. Moramo biti hrabri u svojim aktivnostima” istakao je Pič.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto naveo je da je proširenje možda najvažnija politika EU jer je očigledno da “EU sama po sebi slabi”.

“EU treba da sama ojača. Ako bismo mogli da uključimo Zapadni Balkan u EU, bili bismo jači. Mislim da se trenutno dešava situacija koja se prie nije dešavala, da EU više treba Zapadni Balkan, nego što taj region treba nas”, naveo je Sijarto.

On je dodao da, u kontekstu rata u Ukrajini, neubrzavanje pristupnog procesa Zapadnog Balkana predstavlja bezednosni rizik za Evropu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...