20 C
Podgorica
September 29, 2020.
Naslovnica Glavna vijest Gosti se preusmjerili na konkurentske destinacije

Gosti se preusmjerili na konkurentske destinacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preciziranje datuma otvaranja granica i mjere koje su uvele konkurentske zemlje uzrokovalo je da se dio turista, koji su preferirali dolazak u Crnu Goru, već opredijelio za destinacije kao što su Hrvatska, Turska, Grčka, Albanija, Egipat, Tunis, piše Pobjeda.

Crna Gora je trenutno otvorena za više od 100 zemalja, ali više od 70 odsto njih nijesu tržišta sa kojih nam dolazi većina gostiju.

Prema saznanjima Asocijacije hotela i apartmana Opštine Ulcinj, povoljnije mjere ulaska koje je uvela Albanija dovele su do toga da su njihovi turistički kapaciteti popunjeni i do 90 odsto prošlogodišnjih.

Situacija u Hrvatskoj, kako piše list, je slična kao u Crnoj Gori, a ona se kao zemlja Evropske unije (EU) mora pridržavati mjera koje se propisuju u toj zajednici.

Crna Gora je trenutno otvorena za zemlje sa manje od 25 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

Problemi sa tim kriterijumom su takvi da se danas može imati ispunjen navedeni kriterijum, a za pet dana već ne. Turistička privreda u cilju spašavanja ekonomija predlaže ukidanje PCR testa pri ulasku turista, uz strožiju kontrolu.

S obzirom na takvu situaciju na turističkom tržištu s jedne strane, i veliki uticaj koji turizam ima na ekonomiju Crne Gore sa druge, turistička privreda očekuje da nadležne institucije u Crnoj Gori pronađu održiva rješenja koja će omogućiti obavljanje privrednih aktivnosti, kako bi se iskoristio ostatak turističke sezone.

Kako tvrde iz agencije Fly Montenegro, takva mjera je neprimjenjiva sa apsekta preciziranja letova, jer zemlje koje zadovolje taj kriterijum mogu do realizacije leta da se ponovo nađu na listi zabranjenih zemalja. Primjer su Poljska i Izrael.

“Konkurentske zemlje – Hrvatska, Turska, Grčka, Albanija, Egipat, nemaju kriterijum 25 aktivnih oboljelih na 100 hiljada stanovnika, već imaju ili potpuno otvorene granice, uz određene mjere sprovođenja distance i obavezno nošenje maski prilikom ulaska, ili same rade testove za dolazeće putnike”, rekli su iz Fly Montenegro.

Prema njihovim saznanjima, Hrvatska i Albanija su, pored već navedenih mjera, uvele popunjavanje formulara prilikom ulaska u zemlju.

Svrha formulara je da bude poznata adresa smještaja i datum dolaska i odlaska u cilju praćenja situacije i kontrole.

U Tirani se formulari popunjavaju ručno tokom leta, kako bi se izbjegle gužve nakon slijetanja.

Hrvatska je napravila veb aplikaciju putem koje putnici prije dolaska u tu zemlju imaju mogućnost da popune tražene podatke kako bi se izbjeglo zadržavanje na aerodromu.

Kako su Pobjedi kazali iz turističke agencije Fly Montenegro, osim regiona postoji ogromno interesovanje turista sa tržišta Bjelorusije i Ukrajine iz kojih je u prošloj godini u Crnu Goru došlo oko 100 hiljada turista.

“Činjenica je da zbog globalne krize izazvane virusom ove turističke sezone ne možemo očekivati značajniju posjetu iz zemalja Zapadne Evrope, jer oni svijim građanima poručuju da ljetuju u svojm zemljama. Tako da naša potencijalna tradicionalna dolazna tržišta ostaju prije svega Bjelorusija, Rusija, Ukrajina, naš region, Poljska, Emirati, Češka, Izrael”, tvrde iz Fly Montenegro.

Posebno je, kako navode, važno sagledavanje mjera sa aspekta turističke konkurencije koja protokom vremena preuzima sve više turista sa crnogorskih tradicionalnih dolaznih turističkih destinacija.

“Već imamo niz primjera gdje su letovi iz Bjelorusije koji su bili planirani za Crnu Goru preusmjereni na Albaniju gdje je prvi realizovani let bio 12.juna. Prvi letovi iz Minska koji su bili planirani i prodati za Tivat od sredine juna preusmjereni su i realizovani na Tiranu”, dodali su iz Fly Montenegra.

Najčitanije

Utvrđeni finansijski i plan rada Agencije za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Savjet Agencije za nadzor osiguranja (ANO) utvrdio je danas finansijski i...