fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović prekršio Ustav

Đukanović prekršio Ustav

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pokazao je nedemokratski karakter i samovolju, jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara vlade potpisi moraju skupiti, ocijenili su iz Građanskog pokreta (GP) URA.

Đukanović je danas podnio predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore, navodeći da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Iz GP URA kazali su da je nesporna činjenica da Lekić ima podršku te partije za novog mandatara, jer je Predsjedništvo taj predlog u ponedjeljak potvrdilo na glasanju, ali i donijelo odluku da se ne potpisuje bilo kakav dokument do konačnog dogovora i preciziranja svih stvari.

“Đukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir, jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara vlade potpisi moraju skupiti”, smatraju u URA-i.

Iz te partije rekli su da su bez potpisa poslanika određeni gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori.

Iz URA-e su poručili da je u ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, kako zbog evropskog puta Crne Gore, tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slijede.

Kakos u ocijenili iz te partije, Demokrate su rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke Đukanoviću.

“Na šta je URA na vrijeme upozoravala, a što je danas došlo na naplatu”, kaže se u saopštenju.

Iz URA-e su kazali da se ispostavlja da su Demokrate na ovaj način željele samo opstrukciju, “zaslijepljeni patološkom mržnjom prema URA-i i njenom lideru Dritanu Abazoviću”.

Oni su rekli da je URA nudila rekonstrukciju 43. Vlade, što su, kako su naveli, Demokrate odbacile vrativši na taj način mehanizam u ruke Đukanoviću.

“Uzgred, Demokrate su opstruirale pregovore o novoj vladi izbjegavajući da za sedam sastanaka donesemo konkretna rješenja i sa svojim besmislenim zahtjevima minirale čitav proces”, navodi se u saopštenju URA-e.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...