fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDF neće prisustvovati konsultacijama o novoj vladi

DF neće prisustvovati konsultacijama o novoj vladi

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) neće prisustvovati konsultacijama o formiranju nove vlade, jer se još nijesu stekli ustavni i politički uslovi za njihovo održavanje, poručili su iz tog političkog saveza u pismu upućenom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Lideri DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Кnežević su u pismu naveli da konsultacijama, na koje ih je pozvao Đukanović, neće prisustvovati iz više razloga.

“Pošto se privode kraju aktivnosti i dogovori dijela aktuelne parlamentarne većine sa Vama, koji imaju za cilj prekrajanje izborne volje građana, cijenimo da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji”, kaže se u pismu.

Navodi se da je uobičajena demokratska i evropska praksa da se duboke političke krize rješavaju na izborima, uz prethodni dogovor parlamentarnih stranaka.

Prema riječima lidera DF-a, neprihvatljivi su pokušaji brzih, ishitrenih i polovičnih, ad hok, rješenja i formiranje neprincipijelnih političkih saveza koji nemaju uporište u rezultatima izbora od 30. avgusta 2020. godine.

“Zato ne želimo da, našim razgovorom sa Vama, dajemo bilo kakvu vrstu legitimnosti takvim procesima, kojima se grubo krši izborna volja građana”, poručili su Mandić, Medojević i Кnežević.

Kako su naveli, duboka kriza legitimiteta političkog sistema može se jedino rješavati formiranjem vlade u okviru iste parlamentarne većine koja je pobijedila na izborima, ili dogovorom o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora.

“Imajući u vidu da je, nakon poraza Demokratske partije socijalista na parlamentarnim izborima, doveden u pitanje i Vaš institucionalni legitimitet, cijenimo da bi i istovremeno održavanje predsjedničkih izbora, prije krajnjeg roka, takođe bio doprinos demokratskom i političkom rješavanju duboke krize”, kaže se u pismu.

Navodi se da, nakon svega navedenog, u DF-u smatraju da se još nijesu stekli ustavni i politički uslovi za održavanje konsultacija o formiranju nove vlade Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...