fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora da ostane čvrsto na evropskom putu

Crna Gora da ostane čvrsto na evropskom putu

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, bez obzira na aktuelnu situaciju, mora da ostane na evropskom putu i nastavi sa sprovođenjem reformi koje će je priremiti za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

To je ocijenjeno na sastanku ministarke evropskih poslova Vlade u tehničkom mandatu Jovane Marović sa ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom.

Prioriteti Vlade u tehničkom mandatu, kako je kazala Marović, ostaju imenovanja članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

„I ispunjenje ostalih prioritetnih mjerila, kako bi se obezbijedilo normalno funkcionisanje državnih institucija i obezbijedili uslovi za regularno održavanje parlamentarnih izbora“, kazala je Marović, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Marović je rekla da ukoliko Crna Gore u tome uspije i napravi napredak u ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, očekuje da će Evropska komisija to uzeti u obzir prilikom finalizacije godišnjeg izvještaja za Crnu Goru.

Navodi se da je Marović informisala Feltena o rekonstrukciji pregovaračke strukture.

Ona je istakla da je proces zaokruživanja svih radnih grupa u finalnoj fazi, što će, kako je dodala, doprinijeti da se kompletna struktura za vođenje pristupnih pregovora učini efikasnijom i lakšom za koordinaciju, uz zadržavanje ekspertskog kadra i uključivanje stručnjaka iz civilnog sektora.

„Marović je istakla važnost posvećenosti Njemačke Zapadnom Balkanu, kako politički, tako i ekspertski i poželjela ambasadoru uspješan mandat u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Felten je prenio zainteresovanost Njemačke za ukupna kretanja i političku situaciju u Crnoj Gori istakavši da je u ovom trenutku neophodno da se ne izgubi važnost strateškog pravca – puta u EU.

On je istakao da je Crna Gora godinama predvodnik u procesu pristupanja i da je važno da nastavi tim putem kako bi materijalizovala dosadašnje napore i rezultate.

„Očekujemo da Crna Gora isporuči konkretne rezultate kako bismo ubrzali proces pristupanja EU, bez obzira na političke okolnosti u zemlji“, kazao je Felten.

Sagovornici su, kako se dodaje, razmijenili mišljenje o aktuelnim dešavanjima u državi i EU i zajednički naglasili značaj Berlinskog procesa za uspješnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana na putu prema EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije