fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora će za dvije godine imati 5G mrežu

Crna Gora će za dvije godine imati 5G mrežu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komercijalna dostupnost 5G mreža i servisa mogla bi se očekivati do kraja 2022. godine, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Darko Grgurović.

On je, kada je riječ o mreži pete generacije, najavio je da će se do kraja ove godine kompletirati potreban regulatorni okvir i donijeti odgovarajuće planove raspodjele radio-frekvencija, a u fazi je izrada studije o strategiji uvođenja 5G, koja treba da bude završena u prvom kvartalu naredne godine.

“U skladu sa našim planovima postupak dodjele radio-frekvencijskog spektra ćemo najvjerovatnije sprovesti u drugoj polovini naredne godine, tako da bi se komercijalna dostupnost 5G mreža i servisa mogla očekivati do kraja 2022. godine”, saopštio je Grgurović Pobjedi.

On je ocijenio je da je nedavno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija Zapadnog Balkana u Tirani značajno za sve države regiona.

“Mogu reći da smo od ovih šest ekonomija najprije, najviše i najozbiljnije prišli ovom pitanju, pa će potpisivanje ovog međunarodnog sporazuma ubrzati uvođenje 5G i rješavanje određenih otvorenih pitanja, naročito onog vezanog za krajnji vremenski rok oslobađanja opsega 700 megaherza (MHz) od radio-difuzne službe i njegova namjena i dodjela mobilnoj službi”, kazao je Grgurović.

Ovo pitanje je, kako navodi, od krucijalne važnosti, naročito sa aspekta postupanja nadležnih institucija u Albaniji, od kojih u Agenciji očekuju da će opseg 700 MHz učiniti slobodnim najkasnije do sredine 2022. godine, što je u skladu sa evropskim preporukama i regulativom, a što bi se uklopilo i u viziju i planove uvođenja 5G u Crnoj Gori.

“Komunikacija po ovom pitanju sa regulatornim tijelima u Albaniji je započeta i prije potpisivanja sporazuma na Digitalnom samitu u Tirani, a od predstavnika Ministarstva ekonomije smo dobili informaciju da će se i nadležna ministarstva u Albaniji aktivnije uključiti u rješavanje ovog izazova, što je i njima u interesu”, rekao je Grgurović.

On je saopštio da će najvažnijii izazovi koji očekuju EKIP u narednom četvorogodišnjem periodu biti nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije Covid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana, sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra i početak komercijalne upotrebe 5G mreža.

Savjet EKIP-a imenovao je sredinom oktobra Grgurovića za izvršnog direktora Agencije. On se i u prošlom četvorogodišnjem mandatu nalazio na čelu Agencije.

“Zadovoljan sam rezultatima koje sam sa najbližim saradnicima i ostalim koleginicama i kolegama u Agenciji postigao u prethodne četiri godine. Uspješnim radom Agencije i njenih zaposlenih obezbijeđen je kontinuitet skoro dvodecenijskog dobrog regulatornog djelovanja, koje je omogućilo stabilan razvoj i dobro funkcionisanje elektronskih komunikacija i poštanskih usluga”, naveo je Grgurović.

On je ocijenio da je u Crnoj Gori kreiran stabilan i predvidiv poslovni ambijent, što je, kako smatra, dovelo do visokog stepena tehnološkog razvoja i prisustva vodećih telekomunikacionih i poštanskih operatora u našoj državi.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...