fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBruto naplata jasan indikator oporavka privrede

Bruto naplata jasan indikator oporavka privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je u prvih šest mjeseci ukupnu bruto naplatu u iznosu od 858,5 miliona EUR, što je dva odsto iznad ostvarenja iz istog prošlogodišnjeg perioda i predstavlja, kako je ocijenjeno, jasan indikator oporavka privrede.

Načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u Upravi prihoda i carina, Milica Vuletić, kazala je da je tokom prvih šest mjeseci UPC ostvarila 16 miliona EUR više u odnosu na isti period prošle godine.

„To je jasan indikator oporavka privrede nakon onog najvažnijeg dijela pandemije koji se značajno negativno odrazio na poslovanje privrednika i koji je samim tim uticao na smanjenje budžetskih prihoda u ranijem periodu“, rekla je Vuletić agenciji Mina-business.

Posmatrajući strukturu ostvarene naplate, kako je kazala, evidentno je da je tokom prvih šest mjeseci ostvaren vidljiv oporavak naplate prihoda i to kod vrlo značajnih poreskih oblika kao što je porez na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu, carine, akcize, porez na kafu i porezi i doprinosi na zarade zaposlenih.

„Tako da u ovom momentu bilježimo rast kod skoro svih vrsta prihoda. Najprije ću pomenuti naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 251 milion EUR, što je 23 miliona EUR više nego u istom periodu prošle godine, odnosno deset odsto“, navela je Vuletić.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju PDV pri uvozu, ostvarena je naplata od 216,5 miliona EUR, što je sedam miliona odnosno tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 82 miliona EUR, što je sedam odsto više nego prošle godine“, dodala je Vuletić.

Ona je, govoreći o PDV-u na domaćem tržištu, tu je ostvarena naplata u iznosu od 108 miliona EUR i kod te vrste prihoda zabilježeno je smanjenje u odnosu na isti period prošle godine za 18 miliona EUR, odnosno 14 odsto.

„To je i opravdan rezultat imajući u vidu da smo u prvom kvartalu prošle godine bili rasterećeni kada je u pitanju korona i tada još nije počela pandemija i samim tim je privreda mnogo bolje poslovala. Već u ovoj godini imamo i blagi oporavak same privrede odnosno i rast PDV-a na domaćem tržištu iako je to manje nego u istom periodu prošle godine“, objasnila je Vuletić.

Kada je u pitanju naplata poreza na dobit preduzeća, kako je navela, ostvaren je iznos od 57,5 miliona EUR što je četiri miliona manje nego u istom periodu prošle godine.

„Tokom prošle godine smo realizovali naplatu prihoda po osnovu poreza na dobit koja se odnosila na 2019. godinu koja je bila rekordna po stepenu privredne aktivnosti ostvarene u Crnoj Gori“, dodala je Vuletić.

Ona je kazala da se nada da će s početkom turističke sezone koja ohrabruje, intenzivnim aktivnostima poreske inspekcije i samim projektom elektronske fiskalizacije doći i do oporavka naplate PDV-a na domaćem tržištu i da će se nastaviti rast svih ostalih budžetskih prihoda što je i prva intencija Uprave.

„Imajući u vidu navedeno, očekujemo da će jul, avgust i septembar biti možda i najjači mjeseci kada je u pitanju naplata prihoda kao što je inače tradicija, s obzirom na ljetnju turističku sezonu ali i na sve napore koje UPC ulaže svakodnevno u svim segmentima svog rada, od uslužnog i servisnog dijela pa sve do mjera za inspekcijski nadzor ili prinudnu naplatu kako bi se obezbijedio što bolji rezultat u naplati državnih prihoda“, saopštila je Vuletić.

Ona je navela da je, s obzirom na to da je ljetnja sezona uveliko počela, UPC pojačala i inspekcijski nadzor, već od prethodnog vikenda i početka trinaestojulskog praznika tako da su aktivnosti inspektora u jeku i kontroliše se rad privrednika, ne samo sa aspekta elektronske fiskalizacije već kompletno evidentiranje prometa, ali tu je i kontrola rada poreskih obvezika sa svih ostalih aspekata poslovanja.

„Zbog toga je jako važno da privrednici pokažu visok stepen odgovornosti pri poštovanju poreskih propisa i na taj način mogućnost kažnjavanja odnosno sankcionisanja u skladu sa zakonom svedu na što manju mjeru, što je i primarni cilj UPC“, zaključila je Vuletić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije