fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBroj zaposlenih sezonaca trostruko manji

Broj zaposlenih sezonaca trostruko manji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je od početka godine do 20. jula zaposleno oko četiri hiljade sezonskih radnika, što je gotovo tri puta manje nego u prošloj.

Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) su Danu rekli da je u normalnim okolnostima, u sezoni minulih godina, u prosjeku radilo nešto više od četvrtine ukupnog broja registrovanih nezaposlenih u Crnoj Gori.

Pomoćnik direktora, Goran Bubanja, kazao je da je u prošloj godini zaposleno 11,6 hiljada sezonskih radnika, što govori u prilog činjenici da je prošle godine javna kampanja države Zaposlimo domaće urodila plodom i doprinijela značajnijem povećanju interesovanja domaćih radnika za rad u sezoni.

“Ovogodišnji podaci su, međutim, bitno drugačiji. Prema izvještajima od 1. januara do 20. jula zaposleno je svega četiri hiljade sezonskih radnika” kazao je Bubanja Danu.

On je objasnio da su zdravstvena situacija i poznate okolnosti nepovoljno uticale i na sezonsko zapošljavanje.

Kako je rekao, u periodu od 1. januara do 30. juna poslodavci su Zavodu prijavili ukupno 11,99 hiljada radnih mjesta, od čega je više od 28 odsto oglasa bilo vezano za sezonske poslove.

“Zavod u kontinuitetu sprovodi aktivnosti pripreme nezaposlenih osoba za sezonsko zapošljavanje. Te aktivnosti imaju za cilj da informišu, motivišu i podstaknu nezaposlene za rad na poslovima sezonskog karaktera. Osim nezaposlenih, aktivnosti Zavoda usmjerene su i ka ostalim tražiocima posla, prvenstveno đacima i studentima”, rekao je Bubanja.

On je dodao da se veliki broj poslodavaca, ranijih godina, oslanjao isključivo na stranu radnu snagu.

“Novonastala situacija sa virusom Covid-19, pokazala nam je koliko je važno ulagati u obrazovanje domaćeg kadra i obezbjeđivanje povoljnijih uslova za rad, kojim bi se smanjio odliv kvalitetne rad ne snage na druga tržišta”, naveo je Bubanja.

On je podsjetio da je na nedavno održanom panelu Zaposlimo domaće ocijenjeno da bi se većim zapošljavanjem domaćih radnika, nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda, studenata i učenika na sezonskim poslovima značajno doprinijelo rastu priliva sredstava u budžet, pogotovo u periodu kada je zbog novonastale situacije sa koronavirusom znatno smanjen prostor za nova zapošljavanja i mogućnost angažovanja radne snage iz inostranstva.

Prema podacima Zavoda, na evidenciju nezaposlenih, po osnovu prestanka radnog odnosa, u prethodnom periodu najviše se prijavilo građana iz Podgorice, odnosno 708 ili 24,46 odsto, Nikšića 362 ili 12,5 odsto, Bijelog Polja 322 ili 11,12 odsto, Pljevalja 207 ili 7,15 odsto, kao i Berana 172 ili 5,94 odsto.

Najčitanije