fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: U Crnoj Gori je teško naći balans

Abazović: U Crnoj Gori je teško naći balans

Budva, (MINA) – Crna Gora je trenutno između dvije grupe – jedne oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, i druge koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrijednostima, rekao je premijer Dritan Abazović, dodajući da je to uzrok političke nestabilnosti.

Abazović je, na 12 2BS Forumu u Budvi, kazao da u Crnoj Gori još nema političke stabilnosti zato što su morali da zadovolje volju građana za promjenama, a sa druge strane da se prilagode političkom kursu zemlje.

“Zato je teško naći balans. Crna Gora je trenutno između grupe oličene u organizovanom kriminalu i korupciji, koja deklarativno, ali ne suštinski podržava EU, to je grupa oko predsjednika države”, rekao je Abazović.

On je dodao da je sa druge strane grupa koja ima spoljnopoltičku odrednicu koja nije kompatibilna sa evroatlantskim vrijednostima, poput Demokratskog fronta.

Upitan da li je lider tog poltičkog saveza Andrija Mandić alternativa, on je odgovorio odrično.

“Ali, budući da nije ni Milo Đukanović, imate političku nestabilnost. Morate da nađete balans između toga”, rekao je Abazović.

On je kazao da izvršna vlast ne može sve stvari da popravi odmah.

„Politička stabilnost ne znači da imate manje korupcije. Da je tako, Crna Gora ne bi u ovom trenutku imala korupciju”, istakao je Abazović.

On je rekao da je borba protiv kriminala i korucije prioritet vlade, dodajući da su rezultati vrlo vidljivi i pohvaljivani u izvještajima Evropske komisije (EK), osim u segmentima kriminalnih klanova u Crnoj Gori.

Prema riječima Abazovića, postoje i rezultati koji su enormni za evropske prilike kada je u pitanju suzbijanje šverca kokaina i cigareta.

“U ovoj zemlji se zna ko je od toga sticao bogatstvo, i ko nije imao volju da se bori protiv toga. Morate da znate da se 30 godina u državi nije mijenjala vlast. Demokratija postoji da niko ne bi imao politički monopol”, kazao je Abazović.

Upitan da prokomentariše razočaranje dijela svojih podržavalaca jer je naslijedio paradigmu od prethodnika, Abazović je rekao da vodi vladu koja je najinkluzivnija u istoriji Crne Gore

Kako je kazao, ta inkluzija se ogleda u tome što se u njoj nalaze akteri sa najrazličitijih političkih spektara.

“Prvi put se desilo da su predstavnici takoreći i jedne i druge strane našli svoje mjesto unutar vlade”, rekao je Abazović.

On je naveo da će za četiri godine, bez obzira ko bude na vlasti, Crna Gora prevazići mnoge prepreke.

“Za manje od dvije godine mnogo je urađeno u borbi protiv kriminala i korupcije”, kazao je Abazović.

On je naveo da Crna Gora mora da se suoči sa prošlošću, ali i da ima bolju regionalnu saradnju, dodajući da svaka politička nestabilnost ima negativnu implikaciju.

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je rekao da, kao političar kome je cilj da njegova zemlja što prije bude u EU, želi da Crna Gora ima neke sadržaje koje imaju zemlje Unije.

Upitan kakav je uticaj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Crnu Goru, Abazović je rekao da, ako se gledaju mediji, onda treba biti zabinut.

“Međutim, mi smo gro medija prodali, i to Srbiji. I to radimo u kontinuitetu”, rekao je Abazović.

On je kazao da Crna Gora, da bi se oduprla inostranim uticajima, mora da ojača institucije.

Komentarišući svoj odnos prema medijima, on je rekao da ih ne napada.

“Da li vi podržavate ekstremne sadržaje u medijima i lažne vijesti? Ako me pitate oko medijskih sloboda, i dan danas nemamo istinu ko je ubio Duška Jovanovića. Živimo u državi u kojoj su bacane bombe u medije i pucano u novinare istraživače”, naveo je Abazović, dodajući da nije on kreirao taj ambijent.

Abazović je podsjetio da je Crna Gora uvela sankcije medijima iz Rusije, kao i televizijskim stanicama iz Srbije koji su imali neprimjerne sadržaje.

“Zbog čega princip suzbijanja takvih vrsta pojava ne može da funkcioniše kada su u pitanju domaći mediji”, upitao je Abazović.

On je ocijenio da je uticaj Vučića u Crnoj Gori prenaglašen.

“Imamo unutar svog političkog bića ljude koji su mnogo maligniji za Crnu Goru nego predsjednik Srbije”, dodao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije