fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Nudimo koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a

Abazović: Nudimo koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a

Podgorica, (MINA) – Koalicija Crno na Bijelo nudi koncept manjinske vlade bez Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratskog fronta (DF), poručio je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, navodeći da je to način da se odblokira evropski put Crne Gore.

Abazović je na konferenciji za novinare rekao da taj koncept nude kao moguće rješenje, ali da ga nikome ne nameću.

„Taj model će biti ponuđen 81 poslaniku sa željom da konsenzus bude što širi, i bilo bi dobro da ga podrži najmanje njih 49”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li je koncept predstavio premijeru Zdravku Krivokapiću, Abazović je kazao da je sa Krivokapićem razgovarao jutros.

“Mi nastavljamo da imamo korektne građanske odnose. Neću iznositi kritike na račun Vlade, ali moram da kažem da ne osjećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome”, rekao je Abazović.

On je kazao da će Krivokapić sa koalicijom Crno na bijelo “uvijek imati čista posla”

“Trudili smo se, a ako manjinska vlada propadne kao ideja, mi možemo i do 2024. ovako”, rekao je Abazović.

Na pitanje kako bi manjinska vlada bila koncipirana, on je odgovorio da bi potpisnici Memoranduma o saradnji imali prioritet.

Prema njegovim riječima, u toj koaliciji nijesu razmišljali ko bi mogao biti premijer niti ministri, jer prvo treba vidjeti da li imaju potrebnu podršku.

“Logično je da za DPS i DF ne bi bilo mjesta u manjinskoj vladi”, rekao je Abazović.

On je naveo da je koncept koji predlaže koalicija Crno na bijelo jasan, dodajući da bi bilo dobro da skup partija centra pronađe zajednički jezik.

„Hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe – nijesam siguran”, istakao je Abazović.

On je kazao da „navija za to“ da taj predlog podrže i DPS i DF, ali da sumnja da je to realno.

Upitan da li bi prihvatio podršku DPS-a, u slučaju da manjinska vlada ne dobije podršku DF-a i Demokratske Crne Gore, Abazović je odgovorio potvrdno.

“Ako mislite da DF treba da određuje našu politiku, je to ne prihvatam. Kao što to ne činimo ni mi njima. Najviše bih volio da DF i Demokrate podrže manjinsku vladu”, rekao je Abazović.

On je rekao da očekuje da će se sve partije do kraja radne sedmice izjasniti o konceptu manjinske vlade.

“Mi trenutno nudimo koncept, ako dobije podršku pokrenućemo inicijatvu u parlamentu. Ukoliko ovaj koncept ne dobije podršku, neka neko drugi pokrene inicijativu”, rekao je Abazović.

On je pozvao sve koji imaju bolje rješenje da ga predstave, pod uslovom da, kako je kazao, to rješenje bude održivo.

“Ako neko ima rješenje koje je održivo tu smo. Ako niko nema svoj predlog, a ne želi da podrži manjinsku vladu, što se naš tiče neka vlada funkcioniše do 2024. godine”, rekao je Abazović.

Lider Saveza građana Civis, Srđa Pavićević, kazao je da Vlada funkcioniše sama za sebe, i da nema uporište u parlamentarnoj većini.

Kako je naveo, Vlada je sama sebi dovoljna i došla je do elemenata ignoracije, a veći broj ministara čak i ne komunicira sa parlamentom.

„To su prilozi elementarne pristojnosti. Ne možemo da funkcionišemo sami za sebe”, rekao je Pavićević.

On je ocijenio da je aktuelno stanje neodrživo.

Prema riječima Pavićevića, trebalo je da eksperti budu kohezioni faktor koji će svojim zanjem, kvalitetnim idejama da poveže dvije strane koje su, kako je naveo, antagonizaovane do nivoa sukoba.

“Nažalost, ideja ekspertske vlade je prešla u suprotnost i preuzet je samo naslov. Ni blizu nije reaizovano ono što smo očekivali i tražili”, rekao je Pavićević.

On je kazao da je dinamika tranzicije i kvaliteta promjena na nezavidno lošem nivou.

“Sa ovom dinamikom i usporenošću, teško da vidimo mjesto da napravimo iskorak suočeni sa ovom relativnom stanjem konfuzne hibernacije. Više nijesmo imali pravo ni svjestid a toposmatramo zatvrenih očiju i nijemo,”, naveo je Pavićević.

On je kazao da takvoj politici i stagnaciji Civis ne može da da zeleno svijetlo.

“Ne možemo da nosimo hitpoteku vlasti i da nosimo odgovornost za sve polu-uspjehe. Zato smo se odlučili na novi potez , koji bi trebalo da bude novi potez u demokratskoj evoluciji Crne Gore”, rekao je Pavićević.

Kako je naveo, ne zna se gdje je situacija gora – u Vladi, paralmentu ili sudskoj vlasti.

Pavićević je kazao da je formiranje Tužilačkog savjeta „samo jedna iskra u plamenu koji je davno trebalo da gori“.

TS, kako je rekao, trebalo je da bude u punom zamahu, a vladajuća većina je četiri i po mejseca pregovarala oko jednog imena.

Pavićević je rekao da se koalicija Crno na bijelo zalaže za princip manjinske vlade.

“Na pragu smo stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja, koja podrazumijeva da jedan drugome budemo brat i da se prema državi ponašamo kao svi građani u Evropi, shodno zakonu i ustavu”, kazao je Pavićević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije